kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Pamuk 'Baba, en iyi film bu' diyecek

60. Uluslararası Cannes Film Festivali, dün akşam festival sarayında düzenlenen törenle açıldı. Festivalin açılış töreninde sunuculuğu, ünlü Alman oyuncu Diana Kruger üstlenirken, yapılan konuşmaların ardından ünlü yönetmen David Lynch'in festival için hediye olarak çektiği kısa metrajlı "Absurda" adlı filmi gösterildi. Dünyanın en önemli sinema etkinliklerinin başında gelen festival, 27 Mayıs Pazar günü düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.

Festivale Türk damgası
Bu yılki festivalin Türkiye açısından en önemli tarafı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un festival jürisinde yer alması. Filmleri çocuksu bir sevgi ve naiflikle izleyeceğini ve sonrasında "Baba, en iyi film bu" diyerek karar vereceklerini söyleyen Orhan Pamuk, Cannes'daki ilk çocukluk anısına da yer verdi. Ünlü yazar bunun plajda yarı çıplak bir kadının siyah-beyaz fotoğrafı olduğunu söyledi. Pamuk, festivalin basın toplantısında bir Hollandalı gazetecinin, Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tutumuyla ilgili sorusunu, "Her iki taraf, Türkiye'nin bir gün Avrupa Birliği'ne üye olabileceği ümidini korumalı, bugün söyleyebileceğim bu" diye yanıtladı ve bu sorunun sinemayla ilgili olmadığının altını çizdi.

"Altın Palmiye" için
Festivalde bu yıl Fatih Akın'ın, "Yaşamın Kıyısında" adlı filmi "Altın Palmiye" adayları arasında yer alıyor. Bir Türk-Alman ortak yapımı olarak festivale katılan film, 23 Mayıs Çarşamba günü gösterilecek. Festivaldeki ikinci Türk filmi ise Semih Kaplanoğlu'nun "Yumurta" adlı yapımı. Kaplanoğlu'nun bir başka yapımı "Süt" adlı film projesi ise "Atelier" kategorisine seçilmişti.
Haberin fotoğrafları