kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İşte bu da yılın doktoru!

Zülfikar Ali AYDIN / MERKEZ
Şırnak'ta, "yılın doktoru" seçilen İsmet Besen ile iki doktorun, ilaç yolsuzluğu yapmaktan tutuklandığı operasyon büyük bir sağlık skandalını ortaya çıkardı..
Performans ölçümüyle yapılan "Yılın doktoru" değerlendirmesinde, Şırnak'tan 2006 yılında birinci seçildikten sonra ilaç yolsuzluğu yaptığı gerekçesiyle 15 gün önce tutuklanan doktor İsmet Besen hakkında yürütülen soruşturmada çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Soruşturmada, Şırnak'ın Silopi ilçesindeki 3 sağlık ocağı ve 9 eczanenin de olaya karıştıkları öğrenildi. Sağlık Bakanlığı'nın, 1 Temmuz 2006 Tarihli, Uzman Tabip ve Pratisyen Tabip Hizmet Puan Listesi'ndeki kayıtları dikkate alarak "Yılın doktoru" seçtiği İsmet Besen ile doktor Fevzi Kaymak ve Şefik Gökçe tutuklandı. Operasyonda, eczane sahipleri de gözaltına alındı.

7 AYDA 26 BİN HASTA
Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 12 yıldır ilçede doktorluk yapan Besen'in telefonları dinlemeye alındı ve hasta muayene ile reçete kayıtları incelendi. Yapılan araştırmada, Besen'in, 7 aylık hasta protokol defteri de incelendi. İnceleme sonucunda Besen'in, 25 bin 600 hastaya bakıp ilaç yazdığı anlaşıldı. Soruşturma derinleştirildi ve ilaç reçeteleriyle birlikte hasta kayıtları incelemeye alındı. İncelemede, reçetelerde protokol numarası yer almadığı, "RPT" olarak adlandırılan "hayali yoldan ilaç yazıldığı" iddia edildi.

HASTANE GİBİ
SABAH, Besen'in baktığı hasta sayısıyla Silopi Devlet Hastanesi'nin kayıtlarını karşılaştırdı. Buna göre, Silopi Devlet Hastanesi'nde 2005 ile 2006 yılları arasındaki iki yıllık sürede toplam 98 bin hasta muayene ve tedavi hizmeti aldı. Aynı hastaneye, sadece 2005 yılında 49 bin hastanın başvurduğu öğrenildi. Buna göre İsmet Besen'in günde ortalama 171 hastaya baktığı anlaşıldı. Olaya adı karışan doktorların telefonları dinlendiğinde yolsuzluğun sadece hastanedeki görev sürelerini kapsamadığı, mesai saati biten doktorların ilçe merkezinde kiraladıkları bir dairede her gün buluşup yaklaşık 300 Yeşil Kart ile sağlık karnesine ilaç yazdıkları ileri sürüldü.

33 KLASÖRE ULAŞTI
Operasyon kapsamında yapılan telefon dinlemelerinde, yolsuzluğun sadece, ilaç ve reçetelerle yapılmadığı hastanedeki ameliyatlar, tetkik ve tedavileri de kapsadığı iddia edildi. Telefon dinlemelerinde doktorların ameliyat edilecek hasta ve yakınlarıyla "bıçak parası" pazarlığı yaptığı da öğrenildi.