kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Çocuğunuzu vitaminsiz bırakmayın

Diyetisyen Taylan Kümeli vitaminlerin çocuk beslenmesinde yerini anlattı:

* Vitaminler çocuk beslenmesinde neden önemli?

Özellikle sonbaharda ve kışın enfeksiyonlardan korunmak ve vücut direncini artırmak için vitaminden zengin besinler tüketilmeli. Beslenme disiplini sağlanarak vitaminler doğal yollarla karşılanmalı. Ancak eksikliğin olduğu durumlarda; büyüme ve gelişimi desteklemek için veya dönemsel olarak doktor kontrolünde ek vitamin ve mineral desteği sağlanabilir. Vitamin ve mineral tabletlerinin sağlığı korumak için doktorun önerisi dışında kullanılması yanlış. Çünkü bazı vitaminler vücutta depo ediliyor; fazla kullanımları karaciğerde fazla depolanmaya ve vücuda zararlı etkilere yol açabiliyor. Ayrıca vitaminlerin fazla alınması böbrek taşları gibi sağlık problemlerine de neden olabiliyor. Doğal besinlerden alınan vitamin ve minerallerin vücuda yararları daha fazla.

* Hangi vitaminler kullanılmalı?

Bağışıklık sistemini dengede tutmak çocuklar açısından çok önemli. Bunun için öncelikle C ve E vitamini ile beta-karotenin besinlerle alınmasına dikkat edilmeli. Maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, limon, portakal, çilek, greyfurt, kivi, enginar, brokoli, fasulye ve ahudududa bol miktarda C vitamini bulunur. Ayçiçek yağı, zeytinyağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstık türlerinde bulunan E vitamininden; havuç, ıspanak, brokoli, domates, pırasa, marul gibi turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan A vitamininin bir türevi olan beta-karotenden zengin besinlere beslenme düzeni içerisinde sık sık yer verilmeli. Büyüme döneminde sinir sisteminin gelişimi için; sebzelerde, tahıllarda, baklagillerde ve meyvelerde bulunan B1 vitaminine ihtiyaç var. B2 vitamini süt ve peynirde ve bazı yeşil sebzelerde bulunur. Tahıllar, yumurta, et ve ciğer yoğun olarak B6 içerir. B12 eksikliği sinir sistemini zedeler ve anemiye yol açar. Et, balık, deniz ürünleri ve yumurtada bulunan bu vitamini süt ve süt ürünleri de az miktarda içerir. D vitamini hem beslenme hem de güneş ışığı yoluyla alınır. Balık ciğerinde, az olarak peynir, süt, tereyağı ve yumurta sarısında bulunur. Eksikliği çocuklarda raşitizme neden olur. Kemiklerde kalsiyum ve fosfor dengesini düzenler. K vitamini kanda pıhtılaşma için gerekli olan yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Normalde bağırsaklardaki bakteriler tarafından yapılır. Pıhtılaşma faktörlerinin sentezi için gereklidir. Görüldüğü gibi; her vitamini kaynağı farklı ve eksikliğinde görülebilecek problemler de farklılık gösterir.