kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Katolik nikâhı' gibi mortgage

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Mortgagezedeler yaratılmaması için tüketiciye önce konut kredisi bilgi formu verilecek. Ne tür bir borcu üstlendiğini öğrenen tüketici, bilgi formunu aldıktan 1 işgünü sonra kredi sözleşmesini imzalayabilecek. Aksi taktirde sözleşme geçersiz sayılacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Katolik nikâhı' gibi mortgage
Sanayı Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, tutulu satış (mortgage) kredisi kullanacak vatandaşların bilgilendirilmesine ilişkin özel bir düzenleme yaptı. Bankalar Birliği, Katılım Bankaları Birliği ve FİDER'in görüşüne açılan tebliğ taslağı ile kredi alacak vatandaşın ileride sorunla karşılaşmasına önlem alınıyor, mortgagezedeler yaratılmaması hedefleniyor. Konut verecek kredi kuruluşu ile tüketici arasında katolik nikâhı çağrıştıran, "bir diyeceği olan varsa şimdi söylesin veya ebediyen sussun" kuralının işletileceği bir ilişki biçimi kuruluyor. Sanayi Bakanlığı, halen konut kredisi kullanan 500 bin vatandaşın, mortgage kapsamına girmeden önce avantaj ve dezavantajlı yönleri bilmesine önem veriyor.

12 PUNTO UYARI DOKÜMANI VAR

Sanayi Bakanlığı'nca hazırlanan "Konut Finansmanı Kuruluşlarınca Verilecek Sözleşme Öncesi Bilgi Formu Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre, konut kredisi sözleşmesi öncesinde tüketiciye bilgi formu verilecek. Ne tür bir borcu üstlendiğini öğrenen tüketici, bilgi formunu aldıktan 1 işgünü sonra kredi sözleşmesini imzalayabilecek. Aksi taktirde sözleşme geçersiz sayılacak. Sözleşme konusu kredi verilmeden önce tüketici, en 12 punto büyüklüğünde, siyah harfle basılmış ön bilgilendirme formunu okuyacak. Bilgilendirme formunda şu konulara yer verilecek:

* Tüketici, sabit, değişken faizli veya iki faizin birlikte uygulandığı kredi seçenekleri arasındaki farkları öğrenecek.

* Kredi alacak kişi, değişken faizli kredi riskine karşı uyarılacak.

* Tüketiciye, kullanacağı krediye ilişkin yıllık faiz ve maliyet oranı anlatılacak.

* Kredi alan tüketici, gelirine göre dönemsel kredi ödeme tutarını banka ile birlikte belirleyecek. Yılda ne kadar ödeme yapacağını bilecek.

* Borç tutarı; ana para, faiz ve diğer giderler itibariyle ayrıntılı bir liste halinde tüketiciye verilecek.

* İdari giderler, sigorta giderleri, hukuki giderler, aracı kurum giderleri gibi maliyet unsurlarına ne kadar ödeme yapıldığı tüketiciye açıklanacak.

* Kredi geri ödemelerinin vadesinden önce yapılmasına ilişkin şartlar da bilgi formunda açıkça yazacak.