kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Solcular kabineye

Cumhurbaşkanı Chirac, koltuğu bugün törenle Sarkozy'ye devrediyor. Aşırı sağcı liderin ilk icraatı, birlik sağlamak için sosyalist isimlere bakanlık teklif etmek oldu..
Tarihi bir dönem bugün sona eriyor... 12 yıldır oturduğu koltuğundan emekli olup ayrılan Jacques Chirac, sabah düzenlenecek törenle sarayın "anahtarlarını" halefine bırakıyor. İktidardaki UMP'nin liderliğini yapıp seçimde büyük zafer kazanan Nicolas Sarkozy, Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı. Yasa gereği törenden önce parti liderliğini bırakan usta siyasetçi, seçimden bu yana süren gergin havayı dindirmek için kilit adım atıyor.

TÜRKİYE YANLISI
Öğrencilerin, sosyalistlerin ve banliyö gençlerinin sürekli gösteri düzenleyip protesto ettiği Sarko, bu havayı "orta yıl kabinesiyle" dağıtmayı hedefliyor. Başbakanlık için yakın çalışma arkadaşı François Fillon'u (merkez çizgide) düşünen Sarko'nun dışişleri bakanı adayı, Sosyalistlerin ağır toplarından Bernard Kouchner... Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün kurucusu olan, Türkiye yanlısı siyasetçiye teklif götüren Sarkozy'nin merkeze yakın isimler ve başka sosyalistleri de kabinede görmek istediği öne sürülüyor. İngiliz Guardian gazetesine göre Kouchner'in kabul etmemesi halinde ikinci seçenek de yine bir sosyalist: Hubert Vedrine... Üstelik o, Sarko'nun tam aksine Amerikan karşıtı bir politik çizgide. Ancak yasa gereği kabineyi atama yetkisini elinde bulunduran taze Cumhurbaşkanı'nın bu girişimi, ikinci turda seçimi kaybeden Sosyalist Parti'yi kızdırdı.

'SEÇİM TAKTİĞİ'
Dominique Straus Kahn, Sarko kabinesinde yer alacak her sosyalistin "kendine ihanet edeceğini" söyledi. Partililerin bazıları da sağcı liderin kurduğu kabineye solcuları almasının "hazirandaki genel seçim öncesinde sola darbe indirme girişimi" olarak yorumladı. Cumhurbaşkanı olarak dış politikayı belirleme yetkisinin kendisinde olduğunu, sosyalist birini bu makama atamanın anlamı olmadığı yorumları da yapıldı.

KURMAYLARI ÖFKELİ
Ancak Le Figaro gazetesine göre kabinede birlik adımları, Sarkozy ile kurmaylarının arasını açtı. Patrick Deveciyan'ın, atanacak isimlere itiraz ettiği ve bunu açıkça dile getirdiği söyleniyor. Gerekirse birçok "Sarkozist" ismi, merkezci isimler için, üstelik de üst düzey makamlara getirerek feda edeceğini söylemesine parti içinde tepki büyük. İngiliz gazeteleri, Sarko'nun üç hamlesinin, seçim öncesi oluşan ve sonrasında süren bölünmeleri en aza indireceği yorumu yaptı: Kabinenin yarısını kadınlardan atamak, merkez ve sol isimleri almak, bakan sayısını 15'e indirmek...
Haberin fotoğrafları