kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

400 milyon kişi mayınların arasında yaşıyor!

Yeni Haber
Dünyada yaklaşık 400 milyon kişinin, her gün misket bombalarının neden olduğu sakatlanma ya da ölme riski altına girerek bir nevi "mayın tarlalarında" yaşadığı ya da çalıştığı belirtildi...
Handicap International adlı sivil toplum kuruluşunun raporuna göre, geçen yıl bombalar nedeniyle 13 binden fazla sivilin öldüğü biliniyor, ancak gerçek rakamın muhtemelen bunun üzerinde olduğu belirtiliyor.

Raporda, silahların öldürdüğü ya da yaraladığı insanların yüzde 98'inin, çatışmaların ardından evlerine dönmekte olan ya da hayatta kalabilmek için günlük faaliyetlerini sürdüren siviller olduğuna dikkat çekildi.

Şubat ayında Oslo'da yapılan ve 46 ülkenin atıldığı toplantıda, misket bombalarının gelecek yıla kadar yasaklanması kararı alınmış, ancak ABD, Rusya, Çin gibi büyük misket bombası üreticisi olan ülkeler bu kararda yer almamıştı. Irak, Afganistan, Lübnan ve Çeçenistan'da yaygın kullanılan misket bombalarının yasaklanması amacıyla 50 kadar ülke, 23-25 mayısta, bu kez de Peru'da bir araya gelecek.