kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Nuri Otay

Kocaeli'ni şampiyon yaptı sıra Almanlara kalite öğretmede

07.05.2007
Kocaeli'ni 5 yıl üst üste Ford'un dünyadaki en kaliteli üretim tesisi haline getiren Otay, Almanya'daki fabrikanın başına geçti..
Otomotiv sektörü bir taraftan tüm dünyaya Türk malı otomotiv ürünleri ihraç ederken, diğer bir taraftan da yönetici ihraç ediyor. Türkiye'de otomotiv sektöründe yetişmiş birçok yönetici, dünyanın dört bir tarafında Türkiye'nin elçileri olarak görev yapıyor. Bunun son örneği ise Nuri Otay. Ford Otosan Kocaeli Fabrikası'nın 5 yıl üst üste "dünyanın en kaliteli üretim yapan Ford fabrikası" olmasını sağlayan Otay, Ford'un Köln üretim tesislerinin yeni Direktörü olarak görevine başladı. Yılda 420 bin adet Fiesta-Fusion modelinin üretildiği tesislerde 6 binin üzerinde çalışanı yöneten Otay, SABAH'ın sorularını yanıtladı:

FORD OTOSAN GELENEĞİ
* Yeni görevinizde sizi neler bekliyor? Kaç ülkeden, kaç kişinin yöneticisi olarak çalışıyorsunuz?
Otomotiv; global değerlerin ve marka-şirket kültürünün ülkeler üzeri uygulama alanı bulduğu bir sektör. Bu nedenle bir üretim tesisinin en üst noktasındaki yöneticiden beklenen performans kriterleri, Türkiye'dekinden çok farklı değil. Müşteri memnuniyetini artırmanın yolu, yüksek kalite ve rekabetçi maliyetlerden geçiyor. Bu başarıyı ise ancak iyi motive olmuş bir ekiple yakalamak mümkün. Bu açııdan bakıldığında Ford'un Köln üretim tesisleri Direktörü'nün görev tarifi Ford Otosan Kocaeli Fabrika müdürü görevi ile benzer hedef, sorumluluk ve başarı kriterlerini gerektiriyor. Görevde farklılığı yaratan ise bulunduğunuz ülkenin sosyal, siyasal, ekonomik farklılıkları neticesi oluşmuş kanunlar, kurum ve farklı insan kültürleri. Kısacası sizden beklenen yine helva yapmanız; Almanya'daki unun, şekerin markası, tadı Türkiye'den farklı olmasına rağmen, siz sonunda aynı helvayı yapmak zorundasınız! Köln üretim tesislerinde 6 binin üzerinde çalışan var. Bunların büyük bir bölümü Alman. Çalışanlar arasında ikinci büyük grup ise Türkler.

* Kocaeli fabrikasının üst üste kazandığı kalite ödüllerinin bu transfere katkısı var mı?
Bu görevi bir transfer olarak değil rotasyon olarak algılamak lazım. Aynı markanın bir başka fabrıkasında üst düzey bir göreve gelmek doğal olarak gurur verici. Böyle bir atamaya Türkiye'den bir yöneticinin layık görülmesinde Kocaeli Fabrikası'nın son yıllarda elde ettiği başarıların ve peşini bırakmadığı kalite anlayışının çok önemli rolü var.

* Ford Otosan'ın Ford fabrikaları içinde ki başarısının temelinde ne var?
Doğru strateji ve hesaplara dayalı Kocaeli projesinin başlangıcı 1990 yılının ikinci yarısına kadar dayanıyor. Ticari araç konusunda çalışmalarını destekleyen ve proje geliştiren Otosan'ın o dönemdeki yönetimini alkışlamak gerektiğini düşünüyorum. Yönetim ve ekibine güvenip bu işe sermayesini yatıran Koç Holding ve Ford Motor Company'nin cesaret dolu bu girişimi otomotivin önünün açılmasında önemli bir yol taşı oldu. Çalışanların alın teri, yaratıcılıkları yanı sıra, ekibi birbirine kenetleyen saygı, sevgi ve Ford Otosan geleneği, başarımızın en önemli kaynağıdır.