kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Laiklik ve demokrasi araçtır

UMUT TÜTÜNCÜ MERKEZ
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Toplantısı'nda soruları yanıtlayan Erdoğan, ordunun kendisine bağlı olduğunu belirtirken, "Ne şeriat ne darbe, demokratik Türkiye" sloganı için "İkisine de katılmıyoruz" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Erdoğan: Laiklik ve demokrasi araçtır
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) 56'ncı Dünya Kongresi ve Genel Kurul Toplantısı'nda dünyanın önde gelen medya kuruluşlarının editörleri ile bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a laiklik ve ordu ile ilgili sorular yöneltildi.

* NEUE Zürcher Zeitung Genel Yayın Yönetmeni Markus Spillmann'ın "TSK'nın rolüne hiç değinmediniz konuşmanızda" şeklindeki sözleri üzerine Erdoğan, "Türkiye'de kurumlar var. Laik, sosyal ve demokratik hukuk devleti olan Türkiye'de ordunun görevi bellidir. Genelkurmay bana bağlıdır. Türkiye'de kurumlar var. Burada diğer kurumlardan nasıl bahsetmiyorsak, ordudan da bahsetmiyoruz. Ordu bu kurumlardan biridir ve Başbakana bağlıdır" dedi.

"NE ŞERİAT NE DARBE"


* RADİKAL yazarı Altan Öymen'in Cumhuriyet Mitingleri'ni hatırlatarak, "Orada 'Ne darbe ne de şeriat' şeklinde sloganlar atıldı. Bu aynı zamanda bir kaygının ifadesidir. Bu kaygıları ortadan kaldırma noktasında ne yapabilirsiniz" şeklindeki sorusuna ise Erdoğan şu yanıtı verdi: "Biz altı aylık bir iktidar değil, 4.5 yıllık bir iktidarız. Bu 4.5 yılda şeriat ve darbe yoktu da, ne oldu ki, bir anda ortaya çıktı. Bunun mesnedi, unsuru nedir? Bir taraftan özgürlükleri konuşacağız. Diğer taraftan birisi bir pankart açıp 'bu vardır' deyince, 'evet vardır' diyeceğiz. Bu Türk milletine haksızlık olur. Halk mitinglerde ve meydanlarda hakkını demokratik şekilde aramada özgürdür. Ama hükümet bunlardan hiçbirine taraf değildir."

"DİN EKSENLİ DEĞİL"

* NEUE Zürcher Zeitung Genel Yayın Yönetmeni Markus Spillmann'ın "Cumhurbaşkanını neden dışarıdan seçmediniz" sorusuna Erdoğan, "Bu işe çok yabancı olduğunuz ortaya çıkıyor. Biz, 'buyurun halka' dedik. 'Halk seçsin. İsteyen istediğini ortaya koysun' dedik. Demokrasi budur. Niye buna karşı çıktınız? Çünkü, milletin çoğunluğunun seçtiği kişi Cumhurbaşkanı olacak. O meydanlarda olan vatandaşlar bizim vatandaşımız. Gidelim, kimi istiyorlarsa, o olsun" yanıtı verdi.

* INTERNATIONAL Herald Tribün Yayın Yönetmeni Michael Oreskes'in, "Verdiğiniz bir mülakatta, 'laiklik sadece bir yönetim tarzıdır' demiştiniz. Sizce laiklik nedir?" sorusuna tepki gösteren Erdoğan şunları söyledi: "Burada bir iletişim sıkıntımız var. Gideririz, inşallah. Burada söylediklerim herhalde kayıt altına alınır. Laiklik din değil, İslam bir dindir. Laiklik ile İslam'ı aynı terazi üzerinde tutamayız. Din üzerinden de laiklik üzerinden de siyasete karşıyız. AKP din eksenli bir parti değil, insan eksenli bir partidir. Kişi laik olmaz, devlet laik olur. Kişinin laikliği, devlet anlamında laiklik olmalıdır. Kişinin laikliği, devletin laikliği anlamında ise tamam. Ama İslam karşıtı olarak kullanılıyorsa, yanılgıya düşeriz. Bütün sistemler araçtır, demokrasi, laiklik, dinler... Amaç insanların mutluluğudur. Sistemleri amaç haline getirirsek, tabuları yaratırız."