kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Çocuklarda yaz ishallerine dikkat!

15.05.2007
Çocuklarda yaz ishalleri ölümle sonuçlanabilir. Uzmanlar, yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan çocuk ishalleri konusunda aileleri uyardı. ..
Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Adem Özden, havaların ısınması ile birlikte çocuklarda yaz ishallerinde büyük artış meydana geldiğini söyledi. Özden, zamanında yapılmayan teşhisler nedeniyle bir çok çocuğun ishalden hayatını kaybettiğini kaydetti.

Kuru ve aşırı sıcaklar ile suların yeterince sağlıklı olmaması nedeniyle yaz aylarında hastanenin çocuk servisinin, ishal vakaları ile dolduğunu belirten Dr. Özden, "Ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerekir. İshal nedenlerinin başında mikrobik ishaller gelmektedir ki, konumuz olan yaz ishalleri de bu grubundandır. Mikroplar dışında başta antibiyotikler olmak üzere çeşitli ilaçlar, mide-barsak hastalıkları, aşırı ve ani ısı değişimleri, heyecanlanma, üzüntü, korku, stres gibi durumlar da ishale neden olabilir," dedi

Sıcaklık artışıyla tüm canlıların su ihtiyaçlarının da buna paralel olarak arttığına dikkat çeken Dr Adem Özden, "Dolayısıyla insanlar, yaz aylarında daha fazla su tüketir. Böylece, bu tüketimin beklenmeyen bir sonucu olan yaz ishalleri, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkar." diye konuştu.

Yaz ishallerinde en önemli belirtinin, dışkılama sayısının artması ve dışkı vasfının değişmesi olarak açıklayan Dr. Özden, "Karın ağrısı, karında buruntu hissi, bazen bulantı, iltihabi durumlarda bunlara ilaveten ateş olarak karşımıza çıkar. Aşırı su ve tuz kaybına bağlı olarak kalp damar sistemine, böbreklere, sinir sistemine ait kalp ritim bozuklukları, böbrek yetmezliği, şuur bozuklukları gibi belirtiler de olabilir. Dilin kuruması, cildin parlaklık, nem ve yumuşaklığını kaybetmesi, gözlerin göz çukuruna çökmesi gibi belirtiler, su kaybının işaretleridir." şeklinde konuştu.