kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gazze'de Hamas - El Fetih çatışması

AA
Yeni Haber
Gazze'de dün üst düzey bir El Fetih liderinin öldürülmesinin ardından, Hamas ve El Fetih'i yeniden çatışmaya sürükleyen olaylarda, bölgenin güneyindeki Han Yunus'ta 2 kişinin daha ölmesiyle, dünden beri ölenlerin sayısı 8'e yükseldi; 50 dolayında kişinin de yaralandığı bildirildi.

Filistinli sağlık görevlilerinin verdiği bilgilere göre, Han Yunus'ta çatışmaların ortasında kalan Enver Selahaddin Eş-Şair isimli 25 yaşında bir Filistinli, vurularak hayatını kaybetti. Aynı yerde 2 Filistinli de yaralandı. Gazze'deki Şifa hastanesine de vurularak ölen bir Filistinlinin cesedi kaldırıldı, ölenin kimliği henüz tespit edilemedi.

Sabahın erken saatlerinde, El Fetih sözcülerinden Mahir Mikdat'ın, Gazze'nin El Nasır mahallesindeki evi bir grup tarafından kuşatılmış ve çatışmalarda Mikdat'ın koruması ölmüştü. El Fetih'in aynı bölgedeki bir basın bürosu da baskına uğramış, burada da bir kişi hayatını kaybetmişti.

Mahir Mikdat da evine yapılan baskını doğrularken, Hamaslı grubun saldırısı sırasından 10 kişinin de yaralandığını söyledi. Mikdat'ın evinin akşam saatlerinde ikinci bir saldırıya daha uğradığı belirtildi.

Gazze'de dün akşam yaşanan çatışmalardan sonra, her iki grubun çatışmaların durdurulması için, Mısırlı güvenlik heyetinin arabuluculuğu ile uzlaşmaya varmalarına rağmen, bugün de devam eden çatışmalar nedeniyle, Hamas, El Fetih'i suçladı. Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, örgütün dün akşamki anlaşmaya uyduğunu belirtirken, ''Silahlı El Fetih üyeleri ve güvenlik güçleri, hala sokaklarda'' diye konuştu.

ÖLENLERDEN İKİSİ HAMAS'A YAKIN GAZETE ÇALIŞANI

Gazze'de gece meydana gelen çatışmalarda ölenlerden ikisinin ise Hamas'a yakın bir gazetenin çalışanları olduğu belirlendi.

Filistin adlı gazetenin muhabirlerinden Muhammed Abdo'nun, Filistin Ulusal Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı muhafız güçlerince vurulduğu ifade edildi. Abdo ile birlikte aynı gazetenin bir başka çalışanı Süleyman El Aşi de çatışmalarda ağır şekilde yaralanmıştı. El Aşi'nin de bugün hayatını kaybettiği bildirildi. Yerel kaynaklar, her iki ismin gazetede çalışmakla birlikte, Hamas'ın bölge sorumluları arasında yer aldığını öne sürdüler.

Barhum, gazete yönetimine ve ailelerine, çalışanlarının ölümünden dolayı taziyelerini iletirken, Filistin Devlet Başkanı Abbas'a da katillerin bulunması ve adalete teslim edilmeleri çağrısında bulundu.

''Filistin'' gazetesi ise tüm gazete ve medya kuruluşlarını Süleyman El Aşi'nin cenazesine katılmaya çağırdı. Yaklaşık 10 gün kadar önce Gazze Şeridi'nde yayımlanmaya başlayan ve Hamas taraftarı olarak bilinen ''Filistin'' gazetesi, Mahmud Abbas yanı sıra Başbakan İsmail Haniye ve İçişleri bakanlığı'ndan olayın soruşturulmasını istedi. Cenazenin kaldırılması sonrası ise tüm gazete çalışanlarının, Gazze merkezindeki Filistin Yasama Konseyi (parlamento) binası üzerinde olayı protesto eyleminde bulunacakları belirtildi.