kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Fahri Kasırga'nın ataması davalık

Yeni Haber
Avukat Turgut Kazan, erken seçimler dolayısıyla görevininden istifa eden Cemil Çiçek yerine Adalet Bakanlığı'na Fahri Kasırga'nın atanmasının, seçim güvenliği için tehlikeli olacağını gerekçesiyle atama işleminin iptali için Danıştay'a dava açacak.

Turgut Kazan, yaptığı açıklamada, Kasırga'nın erken seçim kararı alınmasının ardından, Anayasa'nın 14. maddesi gereğince Adalet Bakanlığı'na atandığını, ancak Kasırga'nın bağımsız ve tarafsız sayılamayacağı için, bu atama işleminin Anayasa'nın 114. maddesine aykırı olduğunu savundu. Kasırga'nın müsteşarlığa getirildiği günden bu yana tartışmalı bir isim olduğunu ifade eden Kazan, Kasırga'nın en son Danıştay ve Yargıtay üyelikleri seçiminde, rapor alarak HSYK toplantılarını kilitlediğini ve bu nedenle kurulun Kasırga aleyhinde "toplantıları kasıtlı olarak engellediği" ve "cezayi yönden gereğinin ifası" isteğiyle Yargıtay Başkanlığı'na suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı.

Kazan, Yargıtay'ın soruşturma izni için duyuruyu Adalet Bakanlığı'na yolladığına dikkat çekerek, "Atama işlemi ile Fahri Kasırga, aleyhindeki soruşturma isteğine izin verecek makamın başına ve aleyhinde suç duyurusunda bulunan HSYK'nın başkanlığına getirilmiştir" dedi. Kasırga'nın bakanlığı döneminde, seçim suçları veya başta Başbakan Erdoğan başta olmak üzere siyasal iktidar yetkililerinin açtığı ve açacağı tazminat davalarına bakacak yargıçlar için hiçbir güvence kalmayacağını dile getiren Kazan, şunları söyledi:

"Fahri Kasırga'nın Adalet Bakanlığı'na atanması, seçim güvenliği için çok tehlikelidir. Başbakan tarafından gerçekleştirilen atama işlemi, kesinlikle hukuka ve Anayasa'nın 114. maddesine aykırıdır. Bu nedenle, atama işleminin iptali ve savunma beklenmeden ivedilikle yürütmeyi durdurma kararı verilmesi isteğiyle, 15 Mayıs 2007 günü, saat 13:30'da Avukat Halil Sevinç eliyme Danıştay'da dava açacağımızı belirtiyoruz"

(ANKA)