kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
METEHAN DEMİR

Solda samimi işbirliği ve Baykal

Solda bileşme denilince hep akla ilk gelen "uzlaşmaz" denilen CHP lideri Deniz Baykal olmuştur. Birçok iddiaya göre, bugüne kadar solda ne olmadıysa hep onun yüzündendir. CHP-DSP seçim işbirliği gayretlerinde de Baykal için "Gizlice DSP'yi yok etmeyi planlıyor" diyenler de vardır. Ama belki de ilk kez Baykal sinirlerine hakim oldu ve izlediği taktikle, süreçten tek kazanan kendisi çıktı.
En başından beri, CHP-DSP arasındaki partisi lehine oy farkını kapris konusu yapmayan, DSP'nin kapatılmamasını kabul eden, seçim işbirliğini olumlu karşılayan, hatta sandalye pazarlığında alttan alan Baykal oldu. Profesyonel bir sessizlikle yürüttüğü süreçte uzlaşanın kendisi, son sözü söylemesi gerekenin de DSP olduğunu çok iyi yansıttı. Böyle olunca da, medya ve kamuoyunun gözü DSP'ye çevrildi. DSP lideri Zeki Sezer'in tüm iyi niyetine rağmen, bir gölge boksu tarzında fısıltı gerginliği ve ne olduğu anlaşılamayan bir "hakkaniyet" lafıdır gidiyor.
Bu arada, yeni bir sol hareket hazırlığı da başlatıldı. Tabii ki, solda birleşme gayretinin, mitinglerin baskısı ile olmadan, SHP, 10 Aralık Platformu ve ÖDP' yi de kapsayarak, ayrıca AKP paniği ile olmadan içten gelerek yapılması daha çok arzu edilirdi. Böyle doğal başlamayan süreçler samimiyetten uzak olduğu için sonra bir türlü içe sinmiyor. Yukarıdaki şekil 1A'da olduğu gibi. Hatta dün muhteşem İzmir mitingine yakışmayan ayrı ayrı görüntüler verilmesinde olduğu gibi.