kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

MTV ödemesi ''cep''ten bildirilecek

11.05.2007
Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB), Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) vergi dairesine yatırılması sırasında ve intikalinde yaşanan sorunu ''cep'' mesajıyla çözmeye yönelik hazırlık yaptığı bildirildi.

Mükellef memnuniyetini ön planda tutan çalışmalar kapsamında, vergi tahsilatında en fazla sıkıntının yaşandığı Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesinde insan unsurundan kaynaklanan sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Vatandaş açısından önemli bir rahatlık yaratacağı belirtilen çalışmaya göre, ruhsat sahibinin plakasını bildirerek bankaya yaptığı ödemenin, ilgili vergi dairesine intikalini, cep telefonuna gelecek mesajla öğrenebilecek. Bu sayede ayrıca, vergi bilgileri konusunda vergi dairesi ile banka arasındaki olası farklılıklar da ortadan kaldırılmış olacak.

GİB ayrıca, hemen ardından MTV'nin bankalar yerine cep telefonuyla ödenmesi uygulamasına yönelik araştırmalar da yapıyor. Ancak, böyle bir sistemde, yatırılan verginin aynı anda vergi dairesi kasasına giremeyecek olması, bunun için belirli yüzdelerde komisyon ödeme zorunluluğu ya da 40-45 gün beklemede yaşanabilecek dezavantajlar dikkate alınıyor.

''BANKA VE VERGİ DAİRESİ BİLGİLERİ''

GİP yetkilileri, önceki yıllarda yapılan uygulamalarda, MTV için aracının ruhsatındaki tüm bilgilerin bankaya bildirmesi zorunluluğu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydettiler:

''Yapılan teknolojik yenilikler sayesinde araç sahipleri, sadece araçlarının plakalarını bildirmek suretiyle vergilerini ödemeye başladı. Böylece verginin eksik ya da fazla ödenmesi gibi sorunların önüne geçildi. Bankalar, GİB'in veri tabanında hangi aracın ne kadar borcu olduğunu görebilmesi sayesinde, mükellefe daha rahat hizmet sunma imkanına kavuştu. Getirilen bu kolaylığa rağmen, yapılan vergi tahsilatının ilgili vergi dairesine, zaman zaman insan unsurundan kaynaklanan hatalar nedeniyle intikalinde sorun yaşanması, GİB'i yeni arayışa yönlendirdi. Cep telefonuyla mesaj gönderme sistemi yerleştiğinde, bu tür sıkıntılar yaşanmayacak.''