kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dev mitingin dünyada yankıları

Yeni Haber
İzmir'deki "Cumhuriyet Mitingi" dünya basınında büyük yankı buldu. Denize de yayılan gösteriyi renkli görüntüleri ile okuyucu ve izleyicilerine de aktaran yabancı medya, gösteri için "Halkın şimdiye kadar yaptığı en büyük güç gösteri", "Dev muhalefet gösterisi", "Laik kesiminin yeni güç gösterisi" gibi nitelemeleri kullandı.

TIMES: "LAİK PROTESTO 1.5 MİLYONU ÇEKTİ"

İngiliz The Times de, Türkiye'de kökleri İslam'da olan hükümete karşı şimdiye kadar düzenlenen en büyük laik protestoya 1.5 milyon Türkün katıldığını belirterek göstericilerin parçalanmış laik partileri birleşmeye çağırdıklarına dikkat çekti.

WP: "DEV MUHALEFET GÖSTERİSİ"

Washington Post gazetesi, yüzbinlerce Türkün otoyolları boğarak, gemileri doldurarak İzmir'e geldiğini ve pro-İslamcı iktidar partisine karşı dev bir muhalefet gösterisi yaptığını yazdı. Haberde İzmir'deki yürüyüşün erken seçim öncesinde Hükümet üzerindeki baskıyı artırdığı değerlendirmesi yapıldı. Washington Post, mitin alanında 1,5 milyon kişinin olduğunu belirtti.

GUARDIAN:"HALKIN ŞİMDİYE KADAR YAPTIĞI EN BÜYÜK GÜÇ GÖSTERİSİ"

İngiliz Guardian gazetesi ise İzmir'de yapılan gösteriyi halkın şimdiye kadar yaptığı en büyük güç gösterisi olarak nitelendirdi. Laiklerin, gösterilerin üçüncü haftasında İzmir'e akın ettiği belirtilen haberde, "Bir Milyon Türk İslamizasyon karşısında yürüdü" başlığı kullanıldı. Gazete ayrıca İzmirlilerin, meydanın yanı sıra gemilerde, çatılarda ve balkonlarda da gösteriye destek verdiğini vurguladı.

FİGARO: "LAİK KESİMİNİN YENİ GÜÇ GÖSTERİSİ"

"Laik kesimin yeni güç gösterisi" başlığını kullanan Fransız Le Figaro ise, bir milyonu aşkın göstericinin, İslam'ın toplumdaki yerini güçlendirmek istemekle suçlanan hükümeti ve iktidardaki partiyi protesto amacıyla İzmir'de toplandığını bildirdi.

FT: "TÜRKLERDEN SEÇİMLER ÖNCESİNDE BÜYÜK GÖSTERİ"

Financial Times gazetesi yaklaşık bir milyon kişinin Türkiye'nin üçüncü büyük şehrinde biraraya gelerek etkili bir muhalefet gösterdiğini yazdı. Haberde, gösterinin yapıldığı İzmir'in iktidardaki AKP tarafından yönetilmeyen sayılı metropollerden biri olduğuna dikkat çekildi. Gazete, cumartesi günü şehirde yaşanan patlama ardından yürüyüşte alınan sıkı güvenlik önlemlerine dikkat çekti.

BBC: "TÜRK LAİKLERİ YENİ BİR GÖSTERİ YAPTI"


İngiliz yayın kurumu BBC de, en az bir milyon kişinin, hükümetin Türk laikliğini zedelemeye yönelik herhangi bir planına karşı İzmir'de gösteri yaptıklarını belirtti. Buna karşın BBC, AKP'nin adayının cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması beklendiğine işaret etti.

ABC: HÜKÜMETİN TOPLUMA DİNİ DEĞERLERİ EMPOZE ETMESİ KORKULUYOR

İspanyol ABC ise, 1 milyonu aşkın kişinin, "ılımlı İslamcı hükümetin topluma dini değerleri empoze etmesi korkusu" üzerine "laiklik kalesi" olarak nitelendirdiği İzmir'de gösteri yaptığını belirtti. Gazete, mitingin "gelecek genel seçimler öncesi bir güç gösterisi olarak düzenlendiği"ni diye yazdı.

DAGSAVİSEN: "1 MİLYON TÜRK PROTESTO İÇİN TOPLANDI"


İzmir'deki Cumhuriyet mitingi, Norveç'te bile büyük yankı uyandırdı. Dagsavisen gazetesi, bir milyon kişinin İzmir'de hükümete karşı protesto ve ülkenin laikliğini korumak amacıyla toplandığını vurguladı. Haberde, mitingde ve Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün resimlerinden ve Türk bayraklarından bir denizin olduğu ifade edildi. Türkiye'nin her yanından gelen göstericiler "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganları attı.

EL PAİS: YÜZBİNLERCE TÜRK LAİK DEVLETİ İÇİN YÜRÜDÜ


Büyük İspanyol gazetesi El Pais'de "Yüzbinlerce Türk, laik devlet için yürüdü" başlılığı ile yayınlanan haberde ise, yüzbinlerce kişinin, "ılımlı İslamcı hükümetinin laiklik ve cumhuriyet ilkelerine yönelik bir saldırı" olarak algıladıkları politikasını protesto amacıyla İzmir'de toplandığı kaydedildi.

(ANKA)