kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Bedriye Hülya, Gülay Doğusoy, Ferhan Kargın, Nurhan Derbent (soldan sağa)

Kadınlar kulübü

Özge KÜTÜK, Fotoğraflar: Cem UÇAK
08.05.2007
Amerika’dan ithal b-fit’in yapıldığı spor salonlarının işletmesini kadınlar yapıyor. Üstelik mekâna sadece kadınlar gidebiliyor..
Bedriye Hülya, İzmirli bir akademisyen. Eşiyle birlikte Amerika'ya giden ve orada tanıştığı b-fit adlı spor programını Türk kadınlarıyla tanıştıran bir girişimci. b-fit, Amerika'da kadınlar tarafından oldukça rağbet gören ve sadece 30 dakikada tamamlanan bir spor programı. Konunun daha da ilginç yanı, b-fit'in dünyayı franchising yoluyla dolaşması ve bu franchise'ların sadece kadınlara verilmesi. Tam bir kadın birliği anlayacağınız...

Kadınların spor yapmasına vesile olurken, bir yandan da onları girişimci kimliğine kavuşturan sistemin başlangıcını Bedriye Hülya şöyle anlatıyor: "Amerika'da yaşadığım dönemde sadece 30 dakikamı ayırarak spor yapma zevkini yaşatan b-fit'i çok beğendim. Franchise yoluyla ilerlemesi ve bu işin sadece kadınlara verilmesi de ilgimi çeken bir başka nokta oldu. Ve bu iş için kolları sıvadım." Hülya, çok sevdiği ve güvendiği beş arkadaşını da yanına alarak çalışmalara başlamış. Çoğu akademisyen olan altı kadın, uzunca bir süre çalıştıktan sonra ilk olarak geçtiğimiz yıl İzmir'de bir şube açmışlar. Şu anda ise İstanbul, Bodrum, Zonguldak ve İzmir'de olmak üzere, 16 şubeyle yollarına devam ediyorlar. Geçtiğimiz ay b-fit'in Yeşilköy şubesinin açıldığını duyunca, bu kadın girişimini yerinde görmeye karar verdik.

Türkiye'de sadece kadınların girebildiği bir spor salonuna ihtiyaç olduğunu düşünen Bedriye Hülya, "Çoğu kadın, babası, ağabeyi ya da eşi izin vermediği için spora gidemiyor. Burada ise kadın olarak ön planda olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Ayrıca çok yüksek meblağlar da ödemek istemiyorlar. Kulübümüze gelmek isteyenlerin, yıllık üyeliklerde ayda 35, aylık olarak ise 60 YTL. ödemeleri yeterli oluyor. Bir de spor yapmanın yanı sıra çaylarını, kahvelerini içip, sosyalleşebilecekleri ortamlar bekliyorlar. Biz de bunu sağlayabilecek sıcak, güler yüzlü insanlara franchise veriyoruz." b-fit'ten franchise almak isteyenlerin yatırması gereken sermaye, 40-50 bin YTL. Tek ya da daha fazla kişi ortak olarak da kendi işinizin sahibi olabilirsiniz. Bu arada isteyen herkese franchise verilmiyor. Aradıkları nitelikleri projenin mimarı şöyle anlatıyor: "Herhangi bir yaş ya da eğitim kriterimiz yok. Tek istediğimiz, güler yüzlü ve insanlarla iyi bir iletişim içerisinde olan kişilerle çalışmak. Şimdiye kadar hiç yanılmadık." b-fit franchise'ı alanlara önce eğitim veriliyor sonra mekân gösteriliyor, ardından da salonda çalışacak eğitmenler gönderiliyor. Kısaca size sadece işinizin başına geçmek kalıyor.


Girişimciler anlatıyor...

Feyhan Kargın, Nurhan Derbent ve Gülay Doğusoy, kısa süre önce bu sistem yoluyla kendi işlerinin patronu oldular. Eski Yeşilköylü üç iyi arkadaşın birlikte açtıkları merkez, ilk başlarda eş dostun uğrak yeriymiş. Sonrasında ise b-fit kulaktan kulağa yayılmış ve hem çalışan hem ev kadınlarının favori mekânı haline gelmiş. Üç ortaktan Gülay Doğusoy, kimya öğretmenliğinden emekli olduktan sonra bu işe atılmış. "Spora çok uzak biri değildim. b-fit'i duyunca hem bana keyif vereceğini düşündüm hem de kendi işimin sahibi olabileceğim için cazip geldi" diye anlatıyor Doğusoy. Diğer bir ortak Nurhan Derbent de Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunu. Uzun süre çalışma hayatında yer almış, ancak hep kendi işini kurmayı hayal etmiş. "Bu isteğimi gerçekleştirdiğim için bir hayli memnunum" diye anlatıyor Nurhan Hanım da duygularını. Feyhan Kargın ise kendi işinin başında, hidrolik silindir şirketlerinde kir, yağ, pas içerisinde çalışmış. Sadece kadınların olduğu ortamları o kadar özlemiş ki, bu işe balıklama atlamış. O da, "Çok büyük paralar kazanmak heveslisi değiliz. Sadece keyif aldığımız işi yapmak istiyoruz" diyor. Bu sistemle büyük paralar kazanılmıyor, ancak kendinizi geçindirecek kadar kazanıyoruz. Eğer eğlenceli bir "kadınlar kulübü"nde olmak, ve bir de para kazanmak gibi bir hayaliniz varsa, daha ne duruyorsunuz!

(Hülya dergisi Mayıs 2007 sayısı)