kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Türkler Amerikan üslerini vuracaktı

Kani TOP / FRANKFURT
İslami Cihad Birliği üyesi 3 Türk, ABD üslerini vurmayı planlıyordu. Pakistan'da bomba ve silah eğitimi aldılar, Almanya'ya dönüp 'veda' videosu hazırladılar. İzlendiklerini anlayınca da kaçtılar..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkler Amerikan üslerini vuracaktı
İslami Cihad Birliği adına saldıracaklardı
ÖRGÜT, Özbekistan merkezli. Ülkede çok sayıda bombalı saldırının sorumluluğunu üstlendi. İslami Cihad Grubu adlı örgütten ayrılıp yeni bir hareket olarak kuruldu. Özbekistan'daki İsrail ve ABD elçiliklerine, grup üyelerinin yargılandığı mahkeme binalarına saldırılar düzenledi. Ana hedeleri, ülkedeki rejimi devirmek, yerine bir İslam devleti kurmak. El Kaide'yle yakın bağlantıları olduğu, bu nedenle ABD ve İsrail'e hedef aldığı öne sürülüyor. Kuruluş tarihi tahminen 2000. Ancak örgüt, elçilik eylemlerini yaptığı 2004'e kadar bilinmiyordu.

Dünya bir kez daha "terör" ve "Türk" kelimelerini yan yana okuyor... Amerika'da Serdar Tatar ve arkadaşlarının askeri üsleri vurmak üzereyken tutuklanmasından sonra gözler bu kez Avrupa kıtasına yöneldi. Hedef yine aynı: Amerikan üsleri... Focus dergisinin haberine göre, Avrupa'daki askeri üslenmesinin merkezi olan ülkedeki ABD hedeflerine saldırının eşiğine gelindi. 3'ü Türk, ikisi İslam'a geçmiş Alman toplam 5 terörist eylem hazırlığındaydı. Rhein Main bölgesindeki grubun ana hedefi, Stuttgart kentindeki ABD'nin Avrupa merkez komutanlığı ve Hanau üsleriydi.

POLİS ELİNDEN KAÇIRDI
İslami Cihad Birliği örgütü adına yapacakları intihar eylemleri için grup "veda" video kasetleri dahi hazırladı. Kimlikleri hakkında bilgi verilmeyen grubun üyeleri, saldırı tarihi olarak 5 Mayıs'ı belirlemişti. Focus dergisi, zanlıların Alman polisinin yaptığı hatalar yüzünden ellerinden kaçtığını iddia etti:

'CIA YARDIM İSTEDİ'
"Amerikan istihbaratı CIA, saldırganlarla ilgili Alman Anayasayı Koruma Dairesi'nden yardım istedi. Ancak bu operasyonun Alman polisinden gizli tutulmasını istedi. Grubun bazı İngiliz kuruluşlarıyla ilgili de araştırma yaptığını bildirdi. Buraların çok yakından izlenmesi istendi. Ancak ABD Hava Kuvvetleri istihbaratı, durumu Stuttgart polisine bildirdi. Bunun üzerine emniyet müdürlüğü, ülke genelindeki birçok asayiş dairesine uyarı yazısı gönderdi ve olası operasyondan bu birimlerin haberinin olmasını sağladı. Ekipler de istihbaratta adı geçen şüphelilerin neredeyse evlerinin önüne takip araçlarını park edince, zanlılar izlendiklerini anladı, izlerini kaybettirip ortadan kayboldu ve operasyon suya düştü..." İçişleri Bakanlığı, "saldırı olmamasının, olmayacağı anlamına gelmediğini ve tehlikenin sürdüğünü" söyledi. Alman polisinin bu yılın başında örgüt üyelerinin evlerine yapılan baskınlarda propaganda materyalleri bulduğu, ancak tutuklama için yeterli delil olmadığı ifade edildi.

KÜRT BAĞLANTISI

Dünkü bu gelişmeyle birlikte ABD'nin verdiği alarm da netleşmiş oldu. Önümüzdeki ay G8 zirvesine evsahipliği yapacak Alman yetkililer, bir ay önce tüm elçiliklerine ve vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısı yapıp alarm seviyesini yükseltmişti. ABD basını, saldırı hazırlığındaki grubun, Kuzey Irak'ta El Kaide bağlantısıyla faaliyet gösteren Kürt ve Arap üyeleri olan Ensar El İslam adlı örgütle ilişkisi olabileceğini bildirdi.