kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İzmir kırmızı-beyaz

Yeni Haber
İzmir'de, çeşitli sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle düzenlenen Cumhuriyet mitingine katılanlar, Gündoğdu Meydanı ve Kordonboyu'nu tamamen doldurdu.

KARE KARE MİTİNG COŞKUSU İÇİN TIKLAYINIZ...

İlk olarak 14 Nisan Ankara Tandoğan ve daha sonra 29 Nisan İstanbul Çağlayan'da gerçekleştirilen, "Cumhuriyetine sahip çık" mitinglerinin sonuncusu İzmir'de yapıldı.

Aydın, Muğla ve Manisa'dan onlarca otobüsle vatandaş geldi. Sıcak ve aşırı kalabalık nedeniyle birçok kişinin baygınlık geçirdiği görüldü.

Yabancı basının da yoğun ilgi gösterdiği mitingi çok sayıda yerel kanal canlı yayınladı.

DENİZ DESTEĞİ

Mitinge gemiler, takalar Türk bayrakları ile Atatürk posterleriyle desket verdi. İzmir Limanından haraket eden gemiler balıkçı tekneleri Gündoğdu Meydanı'nın denize bakan kıyısında sirenlerle eşlik ettiler.

ATATÜRK'ÜN MANEVİ KIZI MİTİNGDE

Bu arada, Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Anakara mitingine hasta olduğu uçun katılamadığını, İstanbul çağlayan mitinginde ise halkın arasında olduğunu söyledi. Adatepe İzmir'e kendi gayretleriyle geldiğini belirterek, Cumhuriyeti korumak ve kollamak gerektiğine bu yüzden İzmir'e geldiğini söyledi. Vatandaşlık görevini yaptığını ifade eden ve coşkulu kalabalıktan büyük heyecan duyduğunu belirten Adatepe, Cumhuriyet ve kazanımlarının ilelebet yaşayacağına inandığını söyledi.

Mitingte Prof.Dr. Alpaslan ışıklı ve Prof Dr. Birgül Ayman Güler de birer konuşma yaptı.

LİVANELİ SİNİRLENDİ

Bağımsız İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli de şarkılarıyla mitinge destek verenler arasındaydı.

Livaneli şarkı Söylerken mikserin kapatılmasına şaşırdı. Livaneli "Beni konuşturmuyorlar. Ben şarkılarımı halkla beraber söylerim" şeklinde tepkisini gösterdi. Ses sisteminde arıza yaşandığı anonsunun ardından, Livaneli sevilen parçalarını söyledi. Mitinge ayrıca, Edip Akbayram, Sadık Gürbüz, Tolga Çandar ve Bulutsuzluk Özlemi de birer mini konser verdi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Miting için, İzmir Emniyet Müdürlüğü dün Bornova'da yaşanan patlamanın ardından geniş güvenlik önlemleri aldı. Miting alanına giren vatandaşlar tek tek aranırken, çatılara keskin nişancılar yerleştirildi. Polis helikopteri de havadan keşif uçuşu yaptı. Mitingde güvenlik sorunu yaşanmadı.

SOLDAN TAM DESTEK

Mitinge CHP, DSP, SHP, İP, BCP ve Hür Parti destek verdi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Lideri Zeki Sezer, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan ve SHP lideri Murat Karayalçın ile GP'li ve DYP'li bazı yöneticiler de katıldı. Aralarında DİSK'in de bulunduğu sendikalar, sivil toplum örgütleri, sanatçılar ve CHP'li yüze aşkın milletvekili ile Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz gibi çok sayıda kişi, kurum ve kuruluş da destek için Gündoğdu meydanı'nda toplandı.

BİRLEŞİN ÇAĞRILARI TEKRARLANDI

Tandoğan ve Çağlayan mitinglerinde merkez sağ ve merkez sol partilere yönelik, "birleşin sloganları" İzmir"de doruğa ulaştı. Baykal, Sezer ve Karayalçın'ın isimlerinin anonons edilmesiyle birlikte milyonlarca vatandaş hep bir ağızdan, "birleşin" sloganlarıyla çağrılarını yineledi. Vatandaşların birleşin çağrısına karşın, Baykal, Sezer ve Karayalçın platforma çıkmadı. DSP Lideri Sezer, aşırı kabalıktan konuşmanın yapıldığı kürsüye giremedi. Gazeteci Tüncay Özkan da yaptığı konuşmada merkez sağ ve soldaki partilerin birleşmesi gerektiğini söyledi.

MİTİNG CHP PROPAGANDASINA DÖNDÜ

Edinilen bilgiye göre, DSP Lideri Sezer, mitingin, CHP propagandasına dönüşmesinden rahatsız olduğu için erken ayrıldı. Sezer'in, yakın çevresine, "Bu mitingler bir tek siyasi partinin olmamalı. Biz daha önceki bütün mitinglere katıldık. Ama burada takınılan tavırlar üzüntü verici. Biz güç birliği yönündeki düşüncelerimizi açıklıkla ortayla koyduk. Hakkaniyetli bir sonuca ulaşmayı umuyorum. Burada sadece CHP'nin ön plana çıkarılması rahatsız edici" dediği öğrenildi.

İZMİR TARİH YAZDI

İzmir, tarihinin en kabalık mitinglerinden birine şahit oldu. Vatandaşlar, başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere, çevre illerden mitinge katılmak üzere yüzlerce otobüsle kente geldi. İzmir'de evlerin, işyerlerin, fabrikaların, okulların Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla süslendiği görüldü. Kordon boyunca çeşitli noktalara dev ekranlar yerleştirildi.

SLOGANLAR

Mitingte özellikle AKP iktidarı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sloganlar atıldı. Gündoğdu Meydanı'nda sıklıkla atılan sloganlar şöyle:

"Türkiye laiktir laik kalacak", "Baba ben de gemi istiyorum", "Millet uyandı imam bayıldı", "Ampul Tayyip", "Geniş sol ittifak", "Kasımpaşa imamı, kaça sattın vatanı", "Tüm sol birleşsin iktidara yerleşsin", "Tayyip alana, Abdullah bedava", "Ne ABD ne AB, tam bağımsız Türkiye", "Birleşin", "Oy ver Temmuz'da hesap sor sandıkta" "IMF defol, bu memleket bizim", "Gavur İzmir burada, Tayyip nerede", "Faşizme karşı omuz omuza", "Tayyip baksana kaç kişiyiz saysana".

PANKARTLAR

Miting meydanında ilginç ve yine AKP ile Başbakan Erdoğan'a yönelik pankartlar da asıldı.

"Babamı da aldım geldim", "Anladın sen onu", "12 Eylül 1980'nden önce kimse türbandan ölmedi, çünkü türbanlı yoktu. Ya şimdi?", "AKP sağlığa zararlıdır", "Ya devlet başa ya kuzgun leşe", "Devrim şehri Kubilay kan kardeşimizdir", "Abdullah Gül, güle güle", "Annem sana hediye tam bağımsız Türkiye"

TAYYİP'İN ÇİFTLİĞİNDE YOBAZLAR VAR

Mitingde dikkat çeken bazı pankartalr şöyle; "Tayyip babanın bir çiftliği var, çiftliğinde yobazları var. İzmir'in voltajı yüksek. Sensin gavur patlak ampül. Sevdamız cumhuriyet. Şehitler ölmez, vatan bölünmez. Yolumuz Anadolu , Meclisimiz baba dolu. Tayyibe oy vermek öldürür."

PANKART UYARISI

Bu arada herhangi bir ceza alınmasına yol açacak pankartların açılmaması konusunda kürsüden sık sık uyarılarda bulunuldu.

Pankartlar arasında Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanımın resminin bulunduğu, "Annemizi de aldık geldik-Karşıyakalılar" yazılı pankart ilgi gördü. Ayrıca, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının formaları ve şapkalarıyla bir arada yürümesi de dikkat çekti.

DENİZ YOLUYLA 200 BİN KİŞİ TAŞINDI

İzmir'de düzenlenen ''Cumhuriyet Mitingi''ne, deniz yoluyla 200 bin kişinin taşındığı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İzdeniz Genel Müdürlüğü yetkilileri, sabahın erken saatlerinden itibaren Karşıyaka, Bostanlı, Göztepe, Üçkuyular, Bayraklı ve Konak'tan Pasaport ile Alsancak iskelelerine 15 dakikada bir sefer düzenlendiğini söylediler.

Yetkililer, ''İzmir Körfezi'nde bulunan iskelelerimiz arasında sık sefer düzenleyerek, vatandaşlarımızı miting alanına sorunsuz olarak taşıdık. Şu ana kadar deniz yoluyla mitinge katılanların sayısı 200 bin civarındadır'' dedi.

445 KİŞİ BAYGINLIK GEÇİRDİ

İzmir'de gerçekleşen Cumhuriyet Mitingi'nde 445 kişi baygınlık geçirdi.
Mevsim normlarının üzerinde gerçekleşen hava sıcaklığı, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün tahminlerine göre 33.2 derece olarak açıklanırken, 1 Kordon'da gölge alan olmaması vatandaşların baygınlık geçirmesine neden oldu.

Miting öncesi İzmir Valiliği Kriz Merkezi, alanda görev yapmak üzere Acil Kurtarma Servisi (AKS)'ne görev verdi. Bir gezici otobüs, 8 ambulansla meydanda görev alan AKS ekiblerinin yanısıra, özel ambulanslarla birlikte bu sayı 23'e çıktı. Bu ambulanslarda ise 75 sağlık personeli görev yaparken, AKS ekiblerine bağlı 7 personelde yaya olarak miting meydanında dolaştı. Denizden de bir ekip görev yaparken bu ekibe ek olarak iki polis teknesi takviye de bulundu.

Buna rağmen küçük müdahaleler haricinde 445 vatandaş, aşırı sıcak ve tansiyon düşmesi nedeniyle ilk yardım uygulandı. Bu hastaların yanısıra 4 vatandaşta kalp krizi geçirdi. Kalp masajı yapılan vatandaşlar, güçlükle Alsancak Devlet Hastanesi'ne götürülerek müdahale edildi.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması en fazla su satıcılarına yaradı. Binlerce pet şişe suyu satılırken miting bitiminde meydan adeta çöplüğe döndü. Temizlik görevlilerinin yoğun olarak çalıştıkları gözlenirken alanın güvenliğini sağlamak için yaklaşık 3 bin polisin kara, hava ve deniz olmak üzere görev yaptı. Bu ekiplere 100'ün üzerinde temizlik işçiside eşlik etti.

(AJANSLAR)