kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Demokrasiye delilik muamelesi yapıyorlar!'

06.05.2007
-Toplumda kutuplaşma ve taraflar var, o kesin de; bu iki tarafın uzlaştığı, kaynaştığı hiçbir nokta yok mudur? Yakın zamanda iki kitle arasında uzlaşma öngörmüyorum!

- İç içe, birlikte yaşarken bunu nasıl bu kadar net söyleyebilirsiniz? Miting meydanlarında toplanan insanlar kaygılı ve endişeli. Oturup konuştuğumuzda, endişelerinin ne olduğunu ve nasıl bir Türkiye istediklerini anlatacaklarını, bir konuşma, bir uzlaşma ortamının doğabileceğini düşünüyorum, onda bir endişem yok. Ama mitingi düzenleyenlerle konuşulmuyor.

- Kimleri kastediyorsunuz? Türkiye'nin sivilleşmesinden yana olmayan kişileri, 'asgari müşterekler üzerinde mutabakat sağlansın' gibi iyi niyetleri olmayanları kastediyorum. Demokrasiye delilik muamelesi yapanlarla uzlaşamazsınız. Kendi ayrıcalıklarını askerlerin kanatları altında genişletmeye çalışan kesimlerle nasıl diyalog kurulabilir? Militarizm, üzerinde uzlaşılabilecek bir şey midir? Rejimin sahipleri, demokrasiyi depresyona sürüklüyor. Ne Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerekliliğini, ne de laikliğin lüzumunu tartışan biriyim. Bunların birer hakikat olduğunu kabul ediyorum ama asker; sivil siyasete müdahale etmediği sürece benim için kabule şayandır!

- Siyaset ve orduyu bir kenara bırakırsak peki? Hiçbir şekilde Müslümanlarla yaşamak istemeyenler varsa, buraya götürülürse olay; bu uzlaşmacı değil, çatışmacı bir dildir. İki tarafı da dışlamayacak, ötekileştirmeyecek bir sistemi nasıl kurabiliriz, böyle bir toplum projesinde nasıl buluşabiliriz gibi bir soru ve endişe oluştuğu vakit, zaten yolun yarısı kat edilmiş demektir.