kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Seks 'olmazsa olmaz' mıdır?

ESRA TÜZÜN
22.04.2007
Kimi televizyon dizilerinde uzun süreli ayrılıklar yaşanması, hatta karakterlerin cinsel hayatlarının olmaması aklımıza şu soruyu getirdi: "Seks olmazsa olmaz mı?" Konuyu Prof. Dr. Arif Verimli ve Doç. Dr. Armağan Samancı tartıştı..
"İnsanlar hiç seks yapmadan da mutlu yaşayabilirler bu onların seçimidir. Ama seks olmadan kadın-erkek ilişkisi sürmez"

Prof. Dr. Arif Verimli

Seks olmadan kadın erkek ilişkisi sağlıklı olarak sürer mi?
Genel anlamda sürmez. Çünkü cinsellik, evlilik ve beraberliğin çok önemli bir parçasıdır. Herhangi bir nedenden dolayı sürüyormuş gibi gözükebilir. Ama cinsellik yoksa bu bir arkadaşlıktır, bir ilişki değildir.

Cinsellik, insanların psikolojisi için mi biyolojisi için mi önemli?
Cinsellik insanın en önemli etkinliklerinden biridir. Hem insan psikolojisi hem de biyolojisi için önemlidir. "Cinsellik biyolojiktir ya da psikolojiktir," demek, eksik tarif olur.

Aseksüalite tedavi edilmeli mi?
Hayır, kişi eğer bundan rahatsız değilse ve tedavi arayışına girmiyorsa, tedavi etmeye kalkmamak gerek. Cinsellikle ilgili hiçbir sorun, kişi tedavi arayışında değilse tedavi edilmez.

Evlenmedikleri için hayat boyu bakir ve bakire kalan insanlar var. Hepsinin tedaviye mi ihtiyacı var?
Kültürlerin kendine özgü normalleri vardır. Bizim kültürümüzde bu, gayet doğal ve normal bir olaydır. Kültürel anlamda toplum yargısını kabullenip, nikâhsız birliktelik sürdürmeyen bekâr insanlara sağlıksız diyemeyiz.

İnsanlar günün birinde "Ben artık seks hayatımı bitirdim," diyebilir mi, sizce bu nomal bir davranış mı?
Çok doğal karşılıyorum. Kişi ne karar veriyorsa doğrudur, yeter ki aklı başında ve bilinçli karar versin. Herhangi bir sebep nedeniyle "Cinselliği hayatımdan çıkardım," diyorsa buna müdahale edilmez. Bir psikiyatrist, kişinin kendi yakınmasıyla harekete geçmelidir. Kendiliğinden bir problem üretmemeli diye düşünüyorum.

"Aseksüel hayat sürenlerin desteğe ihtiyacı vardır, mutlu olamazlar. Ama çiftler istiyorsa sekssiz evlilik sürdürebilir"

Doç. Dr. Armağan Samancı

Seks olmadan kadın erkek ilişkisi sağlıklı olarak sürer mi?
Cinsellik olmadan da ilişki yürüyebilir. Ama seksin olmadığı ilişkilerin hep eksik ve problemli bir tarafı olur. Seksin olmaması, ilişkinin önemli bir eksisidir. İlaveten iki ya da üç eksi daha varsa, ilişki bir süre sonra dağılabilir.

Cinsellik, insanların psikolojisi için mi biyolojisi için mi önemli?
Cinsellik kadınların psikolojisi; erkeklerin ise daha çok biyolojisi için önemlidir. Bir ilişki yaşamadan mutlu olabilecek bir kadın olduğunu zannetmiyorum.

Aseksüalite tedavi edilmeli mi?
Eğer bir ilişki var ve taraflar cinselliği talep ediyorsa, aseksüalitenin olması ilişkiyi zorlar ve destek gerekir. Aseksüel olan, ilişkinin devamı için adım atmalıdır. Ancak iki taraf da bunu kabullenmişse o zaman tedaviye ihtiyacı yoktur.

Evlenmedikleri için hayat boyu bakir ve bakire kalan insanlar var. Hepsinin tedaviye mi ihtiyacı var?
İnsan vücudunun her fonksiyonu ve parçası bir işlev için yaratılmıştır. Cinselliği yaşamamanın getirdiği biyolojik handikaplar da olabilir. Ama psikolojik handikaplar daha çoktur. Türkiye'de evlenmediği için bakir ya da bakire kalmış insanlara kesinlikle destek gerekir.

İnsanlar günün birinde "Ben artık seks hayatımı bitirdim," diyebilir mi, sizce bu nomal bir davranış mı?
Eğer biyolojik bir sebebi yoksa, birey bir şekilde cinselliği geri plana atan bir yaşam şeklini seçebilir. Ama "Bu normal midir?" derseniz, değildir. Çünkü biz normal olarak, toplumda sık yapılan durumları kabul ederiz. Bu tip kararlar ise toplumun azınlığı tarafından verilebilir, bu nedenle normal değildir.