kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dünya Günü'nde buruk kutlama

Cem ŞANCI
22.04.2007
Bu yıl arı kovanlarını açan üreticiler, arıların yarısının yok olduğunu fark etti. Dünyadaki bu arı kıyımı, 22 Nisan Dünya Günü'nde Einstein'ın uyarısını tekrar akla getirdi: "Arılar yok olursa, insanoğlunun yok olmasına dört yıl kalmış demektir."..
Baharın gelişiyle arı kovanlarını açan arı üreticileri, büyük bir şok yaşadı. Her yıl kış koşullarının etkisiyle kovanların ve arıların küçük bir bölümünün ölümüne alışkın olan arıcılar, bu yıl kovanların neredeyse yarısından fazlasının boşaldığını veya içindeki arıların öldüğünü gördüler. Bilim dünyası şimdilik bu olaya kesin bir açıklama getiremiyor. Ancak CCD (Colony Collapse Disorder&Koloni yıkan hastalık) ismi verilen hastalığın, arıların kovanlarını terk etmesine ve ölmesine neden olduğu düşünülüyor. Kuş gribine gönderme yapmak isteyen haber bültenlerinde bu haber 'Arı gribi' başlığı ile duyuruluyor. Arıların yok olmasını kuş gribine benzetmek, aslında arıların kaybolması olayını hafife almak anlamına geliyor. Zira tavuklar kuş gribine yakalanıp ölse de, hatta dünyadaki bütün tavuklar, hindiler telef olsa da bu hastalık dünya yüzeyinde hayatın devamını tehdit edecek boyutlarda bir felakete yol açmıyor. Ancak sebebi bir türlü anlaşılamayan arı ölümleri, sadece dört yıl içinde bütün gezegeni ve insan yaşamını tehdit eden bir kâbusa dönüşebilir.

YAŞAMI TEHDİT EDİYOR

Ünlü fizikçi Albert Einstein, yıllar önce insanoğlunun yakın gelecekte karşılaşabileceği felaket senaryolarını dile getirirken, arıların yok olmasına da değinmiş ve "Eğer arılar dünya yüzeyinden silinecek olursa, insanoğlunun da silinmesi için sadece dört yıl kalmıştır," diyerek dünyayı uyarmıştı. Çünkü bitki ve ağaçların polenler tarafından döllenip meyve vermesi için, arıların bu polenleri bitkiden bitkiye, ağaçtan ağaca taşıması gerekiyor. Sadece Avrupa'daki milyonlarca meyve ağacı, arılar sayesinde döllenip meyve veriyor. Arılar ekosistem zincirinden çıktığında, önce bitki ve ağaçlar ölecek, ardından da bitkilerle beslenen hayvanlar yok olacak. En sonunda da yemek için ne bitki, ne de hayvan bulabilen milyarlarca insan, kısa süre içinde açlıktan ölecek. Belki sadece deniz ürünleri ile beslenmeyi başarabilen çok sınırlı sayıda insan hayatta kalabilecek. Üstelik, dünyanın bir açlık krizi yaşaması için arıların tümünün yok olması da gerekmiyor. Halihazırda yaşanan arı kayıplarının bile, bu yıl meyve ve sebze üretimine büyük bir darbe vurması bekleniyor.

NEDEN ÖLÜYORLAR?
Bilimadamları arı ölümleri için birkaç sebep gösteriyor. Küresel ısınma, genetik tarım, parazitler ve cep telefonları! Küresel ısınma yüzünden arıların alıştıkları iklimlerde yaşamak için kovanlarını terk ettikleri biliniyor. Genetiği değiştirilmiş tohumlarla yapılan tarım sonucunda bu bitkilerin çiçekleri ile temas eden arıların öldüğü iddia ediliyor. Üçüncü sebep olarak, arıların ölümüne yol açan bir parazitten şüpheleniliyor. Bazıları ise cep telefonlarını suçluyor. Baz istasyonu ve cep telefonu sinyallerinin arıların efsanevi yön bulma yeteneklerini bozduğu, dünyanın neresinde olursa olsun, yuvalandığı kovanını bulabilen arıların yön bulma duyularını kaybettikleri söyleniyor. Geri dönemeyen arı sayısı çoğaldıkça da kovanda yiyecek sıkıntısı baş gösteriyor.
Haberin fotoğrafları