kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Kamuda istifa etmeyenler hâlâ aday olabilir

Erken genel seçimde aday olacak kamu görevlilerinin istifa etmeleri için bilindiği gibi son tarih 8 Mayıs Salı günü mesai bitimine kadardı. Aday adayı olacak kamu görevlilerinin adaylıkta şanslarını denemek için, parti liderleri ile görüşme fırsatını bu kadar kısa sürede bulamadıklarından başta ekonomi bürokrasisinde olmak üzere bürokraside beklendiği gibi istifalar gerçekleşmedi.
Özellikle ekonomi bürokrasisinde; Maliye Bakanlığı'nda Müsteşar Hasan Basri Aktan, Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar başta olmak üzere birçok bürokratın aday adaylığı için istifa etmesi bekleniyordu. Ancak beklenen olmadı. Bu bürokratlara Başbakan Erdoğan'dan 'istifa et' sinyali gelmedi. Bazı bürokratlar da adaylık düşüncelerini Başbakan Erdoğan'a iletemedi ve 8 Mayıs son gün geldi çattı. Koltuklarını riske edemeyen bürokratlar da istifa etmedi.
İstifa etmeyen kamu görevlilerinin aday adaylığı için tren kaçmış değil. 8 Haziran günü mesai bitimine kadar istifa etmeyen bürokratlardan adaylık sürprizi yaşanabilir. Nasıl mı? İşte size sebebi. YSK'nin ilan ettiği son istifa günü 8 Mayıs'ta aday adaylığı için istifa eden kamu görevlileri aday olamadıkları veya kazanamadıkları takdirde eski görevlerine dönebilir. Bu tarihten sonra emekli veya istifa eden kamu görevlileri de aday adayı olabilir, ancak aday olamadıkları veya kazanamadıkları takdirde eski görevlerine dönme şansları yok.
Bunu göze alan kamu görevlilerinin aday adaylığı için hâlâ istifa etmesi söz konusu olabilir.