kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Bugüne kadar 135 bilimsel makalesi yayımlanan Özkul görevine, 11 Haziran'da resmen başlayacak.

Hiç dil bilmeden gitti rektör oldu

İDİL DEMİREL
Lise Fransızcası ile gittiği ülkede Rouen Üniversitesi'ne oy çoğunluğuyla rektör seçilen Malatyalı Cafer Özkul "Türk olduğum için kimse önümü kesmeye çalışmadı" dedi..
Fransa'nın seçkin yüksek öğretim kurumlarından Rouen Ünivesitesi'nin yeni seçilen Türk rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul, SABAH'a konuştu. 1951'de Malatya'nın Hekimhan ilçesi Kocaözü köyünde doğan Özkul'un hayatı tam bir başarı hikâyesi... Orta ve lise eğitimini devlet parasız yatılı sınavını kazanarak Gaziantep Lisesi'nde tamamlayan Özkul, Fransa'ya 1970'de Etibank bursuyla gitti. Besançon kentinde dil eğitimi alan Özkul, ardından Paris'te yüksek öğrenim gördü ve 1976'da elektrik mühendisi olarak mezun oldu. Aynı yıl Rouen Üniversitesi'ne ilk adımını atan Özkul, mastır eğitimine başladı. 1980'de fizik doktoru oldu ve akademik kariyerinde hızla tırmanarak, 2005'te "ordinaryus profesör" oldu. Prof. Dr. Özkul, 2003'ten beri aynı üniversitenin Fen Fakültesi Dekanlığı'nı yapıyordu.

HACETTEPE İLE BAĞLANTI KURDU
Fransa'nın ilk Türk rektörü Cafer Özkul, "1969- 1970 öğretim yılında liselerarası bilgi yarışmasında, üç arkadaşımla birinci oldum. Fransa'ya Fransızca bilmeden geldim. Yani lisede gördüğümüz Fransızca'yla... Bir yıl Fransızca eğitim aldım. 1976'da mühendis olarak mezun oldum" dedi. "Rektör seçimleri sırasında kimse, Türk olduğum için önümü kesmeye çalışmadı" diyen Özkul, "Zaten bu tarz bir tepki olsaydı bu kadar büyük farkla seçilmezdim. Tecrübem sayesinde seçildiğimi düşünüyorum" diye konuştu. Prof. Dr. Özkul, Rouen Ünivesitesi'nde 50 Türk öğrenci bulunduğunu söyledi. Özkul, iki ya da üçünün dışında diğerlerinin aileleri burada yaşıyor olmasına rağmen daha çok içlerine kapanık olduğunu söyledi. Şangay Fen ve Teknoloji Üniversitesi'ye anlaşma yaptıklarını; oradaki öğrencilerin ilk yıl Fransızca öğrendiklerini, ikinci ve üçüncü yıllarda Fransızca ve Çince derslere devam ettiklerini söyleyen Özkul, "Son senede ise bizim üniversitemizde eğitim görüyorlar. Benzer bir anlaşma niye Türk okullarıyla yapılmasın ki" dedi. Hacettepe ve İstanbul üniversiteleriyle bağlantılar kurduklarının altını çizen Özkul, "Bunları daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Erasmus öğrenci değişim programlarını geliştireceğiz" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları