kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Dünya gülleri Isparta'da buluşacak

20.04.2007
Proje içinde sadece Isparta gülü değil, dünyanın dört bir yanından getirilecek güller de tanıtılacak. Gülpark projesini tur operatörlerinin programlarına dahil etmek üzere çalışmalar yapılıyor..
Isparta Belediyesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü proje çerçevesinde, Türkiye'nin ilk gül parkı ve müzesi Isparta'ya kurulacak. Alınan bilgiye göre, Isparta, ''Güller Diyarı'' unvanını kazanmasını, 1800'lerin ikinci yarısında yaşayan İmamzade İsmail Efendi'ye borçlu. Gül fidanıyla askerliğini yapmak üzere gittiği Bulgaristan'da tanışan İsmail Efendi, ilk gül fidesini bastonunun içinde gizleyerek Isparta'ya getirdi.

Isparta'ya getirdiği fideden gül yetiştiriciliğine başlayan İsmail Efendi, çevresindekilerin ''Dikenli bir ağaçtan medet umuyor'' diyerek kendisine deli gözüyle bakmalarına aldırmayıp üretime devam etti ve ürettiği gülleri işleyerek, kente ''güller diyarı'' unvanını kazandırdı. Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta denilince herkesin aklına ilk olarak gülün geldiğini söyledi. Gülün üretim sürecinde sadece yaz aylarında 1 ay süreyle görülebildiğini ifade eden Balaman, kente gelen turistlerin bu ayın dışında hiçbir yerde gül görememekten yakındıklarını anlattı.

Gülün yılın 12 ayı görünür hale gelmesini hedeflediklerini belirten Balaman, belediyenin projeleri içinde gül odaklı bir çalışma başlattıklarını bildirdi. Balaman, ''Gülpark'' adı verilen proje çerçevesinde, kent merkezindeki 22 dönümlük alana dev bir gül bahçesi kurulmasına ilişkin çalışmalara başladıklarını, projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüklerini açıkladı.

Dünyanın ortak dili
Projede Isparta gülünün yanı sıra dünya güllerine de yer vereceklerini anlatan Başkan Balaman, şöyle konuştu: ''Dünyada gül, sevgi, aşk gibi çok güzel duyguların ortak sembolü. Biz de bu düşünceden hareketle Gülpark projesini hayata geçirdik. Bu projede sadece Isparta'daki değil, dünyadaki tüm gül çeşitlerini sergilemeyi hedefliyoruz. Bu parka gelenler, gül kokuları içinde yürüyüş yapabilecek, gül ürünlerinden satın alabilecek, kafeterya ve restoranlarda dinlenip yemeklerini yiyebilecekler.''

Park içinde bir de gül müzesi oluşturulacağını anlatan Başkan Hasan Balaman, burada gül ve gül mamullerinin üretim sürecinin geçmişten günümüze anlatılacağını söyledi. Balaman, bu yıl sonunda bitirilecek Gülpark'ı tur operatörlerinin programına dahil etmek konusunda çalışma yapıldığını kaydetti.