kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

200 bin dolara uzaya seyahat

09.05.2007
Uzaya gitmek artık astronotlara özgü bir seyahat olmaktan çıkıyor. Uzay turizmi yapacak firmaların hazırlıklarında son aşamaya gelmeleri hava taşımacılığında yeni bir dönemin başladığının ilk sinyalini veriyor.

Gerçi bilet fiyatları biraz el yakıyor; ama firma yetkilileri, uzaya yolcu taşıyacak firma sayısındaki artışın bu turizmi demokratize edeceğini ve önümüzdeki yıllarda daha kitlesel bir hale getireceği öngörüsünde bulunuyor.

Ancak 2009 yılında başlayacak ilk yüz sefere başvuranları genelde, aktörler, emlak kralları ve diğer maceraperest zenginler oluşturuyor. Çünkü yolculuğun toplam maliyeti 200 bin dolar.

UZAY YOLCULUĞU İLGİLİ AYRINTILARA VE VİDEOYA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Uzay yolculuğu yapacak bir kaç firmadan biri olan Virgin Galactic firmasının yöneticisi Will Whitehorn, USA Today gazetesine yaptığı açıklamada, ilk müşterileri arasında birçok bilim adamı, iş ve eğlence dünyasının önde gelen siması ve hep bir gün uzaya gitmeyi hayal eden uzay tutkunu insanlar bulunduğunu belirtiyor.

İngiliz işadamı Richard Branson'a ait Virgin Grup'a bağlı olan uzay seyahati firmasından yapılan açıklamada, 8 kişilik uzay uçaklarıyla 2,5 saatlik uzay yolculuğu için şu ana kadar 200 kişinin kayıt yaptırdığı belirtildi.

Will Whitehorn'un verdiği bilgiye göre, firma uzaya gidecek ilk yüz kişi arasında olmak isteyenlerden depozito bedeli olarak 21 milyon dolar topladı. Bundan sonraki müşteriler, kayıt yaptırırken depozito ücreti olarak 20'şer bin dolar bırakmak zorundalar.

Uzaya giden ilk turist bu bedelin çok fazlasını ödemişti. Charles Simonyi adlı işadamı Rus roketiyle uzaya gidebilmek için 20 milyon dolara yakın para harcamıştı. Uzay yolunda trafiğe çıkacak ilk firma olan Virgin Galactic, uzaya günde 2 sefer gerçekleştirmeyi planlıyor. Oklahoma City'de kurulan Rocketplane firması da 2009 yılında seferlerine başlayabilmek için hazırlıklarını sürdürüyor.

USA Today gazetesine konuşan Rocketplane Şirketi sözcüsü George French, 225 bin ile 300 bin dolar arasındaki bilet fiyatlarının seyahat tarihinin yakınlığına ve uzay aracı içindeki koltuğun yerine göre değişeceğini ifade etti. California merkezli Benson Space adlı firma da 2009 yılında ilk yolcularını uzaya göndermek için hazırlıklarını sürdürürken, şu ana kadar kaç yolcu kaydı yaptıkları konusunda bilgi vermediler.
İlk seferlerini California'daki istasyondan başlatacak Virgin Galactic, daha sonra New Mexico'da inşa ettirmekte olduğu kendi istasyonunu kullanacak. Virgin Galactic, dünyanın belli başlı ülkelerine uzay istasyonu kurup, seyahati küresel çapta gerçekleştirmek için de proje çalışmalarına başladı. Virgin Galactic, şirketin dünya karargahını, şu anda kendine ait ilk istasyonu inşa etmekte olduğu New Mexico eyaletine kurmayı planlıyor.

Virgin Galactic, yolcularını 2'si pilot 8 kişi taşıyabilen özel dizayn edilmiş uçaklarla taşıyacak. Uzay araçları, istasyondan normal bir uçağın sırtında havalanacaklar. 15 bin metre yükseldikten sonra taşıyıcı uçaktan ayrılacak uzay araçları roketlerini çalıştıracaklar.

Ses hızının yaklaşık 3 katına ulaşıp saatte 4 bin kilometre hızla uzaya yönelecek araçlar, 55 bin metre yükseklikte yörüngeden çıkacaklar. Kısa süre sonra ise yeryüzünden 112 kilometre yukarı çıkmış olacak. Uzay aracı, roketlerin ateşlenmesiyle 100 kilometre yükseklik arasındaki mesafeyi sadece 90 saniye içinde kat edecek.

Ulaştığı bu yükseklikte 10 dakika kalacak uzay aracı, yolcularına 4-5 dakika yerçekimsiz ortamı yaşatacak. Yolcular bu 5 dakikalık süre içinde koltuklarını terk edip pencerelerden uzayı ve dünyayı seyredebilecekler.

Uzay araçlarını dizayn eden firma yetkilileri, her türlü güvenlik önlemini düşündüklerini belirtiyorlar. Roket ateşlemesi başarısız olsa bile uzay aracı güvenli şekilde yeryüzüne dönebilecek.

İKİ MÜŞTERİYE YOLCULUK BEDAVA

Virgin Galactic, el yakan yolculuk fiyatına rağmen iki kişiyi ücretsiz olarak uzaya götürmeyi planlıyor. Bunlardan birincisi, geçtiğimiz aylarda, dünyada insan hayatının tehlike altında olduğu ve uzayda yeni yerleşim alanları bulunması gerektiğini söyleyen ünlü fizikçi Stephen Hawking oldu. Hawking, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen özel bir uçuşta ilk defa yerçekimsiz ortamla tanıştırıldı.

Virgin'in diğer özel yolcusu ise Gaia Hipotezinin sahibi ünlü bilim adamı James Lovelock. Lovelock, dünyayı ve içindeki her şeyi yaşayan tek bir organizma olarak görüyor. İlk kayıt yapanlar arasında, Süperman Returns filminin yönetmeni Bryan Singer gibi ünlüler, balaylarını uzayda geçirmek isteyen yeni evli bir çift, uçuş korkusunu uzay yolculuğuyla yenmeyi planlayan Rus göçmeni bir emlakçı da var.

CHA