kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
ERGUN BABAHAN

İsimler ve performans

Büyük resim için tıklayın
Fehmi Koru dün Yeni Şafak'taki köşesinde ilginç bir saptamada bulunmuştu: "Kâğıt üzerinde yüzde 70 potansiyeli var AK Parti'nin ve önümüzdeki seçimde bu potansiyelin belli bir miktarına ulaşacak... Ama ne kadarına? Ulaşabileceği kitle yüzde 20 ile 50 arasında değişiyor. Alacağı oy oranını belirleyecek olan, AK Parti'nin seçmen önüne çıkaracağı isimler ile geleceğe dönük mesajlarıdır."
Aslında Koru açıkça yazmamış ama burada altını çizmek istediği husus şudur:
AK Parti, Milli Görüş gömleğini tamamen çıkarıp atacak mı?
Özal'ın 1983'te yaptığı gibi, toplumun farklı kesimlerinden başarılı insanları bulup aday olarak halkın karşısına koyabilecek mi?
Mitinglerde ortaya konulan endişeleri anlayabilecek mi?
Bütün bu soruların cevabını önümüzdeki bir ay içinde bulacağız ve bu cevap AK Parti'nin sandıktan nasıl bir oranla çıkacağını gösterecek.
Bu gerçek sadece AK Parti için geçerli değil elbette.
Aynı şekilde DYP ve Anavatan'ın birleşmesiyle ortaya çıkan Demokrat Parti'nin ne kadar kucaklayıcı ve kapsayıcı olabileceği seçim performansını doğrudan etkileyecektir.
Demokrat Parti sandıkta tasfiye edilmiş siyaset sınıfının sığınağı haline mi gelecek, yoksa Türkiye'ye yeni bir ufuk sağlayacak genç ve parlak isimlerle farklı sulara yelken açmayı tercih edecek, cevabı beklenen bir sorudur.
Yoksa iki partinin birleşmesiyle bünyesinde en az 100 eski bakan ile 400'den fazla eski milletvekili barındırır hale gelen Demokrat Parti'nin hayal kırıklığı yaratması kaçınılmaz olur.
CHP'ye gelince, DSP ile işbirliği yapmasına yönelik önerileri elinin tersiyle itmeyen Deniz Baykal, önemli bir fedakarlık yaptı.
Çünkü sonuç itibariyle solun daha küçük olduğu görünen ve meydanlara yansıyan duyguya göre bu seçimde fazla büyüme şansı olmayan partisine belirli bir kontenjan vermeyi kabul etti.
Bu gerçeklik CHP'de liste yapmayı zorlaştıracaktır elbette ama yine de özellikle kentli ve genç seçmene umut verici isimlerin ve özellikle kadınların listelerde yer almasına engel değildir.
Partiler unutmamalıdır ki, liderleri ve programları kadar aday listeleriyle de görücüye çıkacak ve en doğru listeyi yapan parti ipi başarıyla göğüsleyecek.