kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gül: Adaylığım devam ediyor

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Gül: Adaylığım devam ediyor
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Anayasa değişiklik paketinin TBMM'de kabul edilmesine ilişkin olarak, ''Meclis kilitlenince halkla geleceğiz dedik. Anayasa değişikliği yapıldı'' dedi.

Bakan Gül, İstanbul'dan Ankara'ya gidişinden önce Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın mensuplarının ''Anayasa değişikliği paketine'' ilişkin sorularını yanıtladı.

Abdullah Gül, Anayasa değişikliği paketinin TBMM'de kabul edildiğinin hatırlatılarak bundan sonraki sürecin sorulması üzerine, ''Meclis kilitlenince 'Halkla geleceğiz' dedik. Anayasa değişikliği yapıldı'' diye konuştu. Gül, ''Cumhurbaşkanını halkın seçeceğinin belli olması durumunda yeniden adaylığınızı koyacak mısınız?'' sorusuna ''Adaylığımız devam ediyor'' yanıtını verdi.


DIŞ BASINDA VETO BEKLENTİSİ


Bu arada Türkiye'deki seçim sürecinde yaşanan gelişmeler, dünya basınını gündeminden düşmüyor. TBMM'den geçen Anayasa değişikliğini yakından takip eden uluslararası basın, kararın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesini bekliyor.

NYT: "TBMM CUMHURBAŞKANIN HALKIN SEÇMESİNİ KABUL ETTİ"

New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi önerisinin, 550 sandalyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde üçte ikiyi aşkın bir çoğunluğun oyuyla kabul edildiğini yazdı. Gazete, kararın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesinin ise "neredeyse kesin" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

LAT: "TÜRKİYE'NİN KARARLI LAİK CUMHURBAŞKANI VETO EDEBİLİR"


Los Angeles Times gazetesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen anayasa değişikliği ile bu yaz yapılacak seçimlerin daha da ağırlık kazandığı değerlendirmesinde bulundu. Haberde, Anayasa paketinin geçmesine rağmen kararlı bir laik olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilebileceği vurgulandı. Gazete ayrıca karar veto edilmezse, Türkiye'de ilk kez bur cumhurbaşkanının halkın seçeceği ifade edildi.

EL PAİS: "ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE HALKTAN NET DESTEK VAR"

İspanyol El Pais ise, anayasal reformların itidal ve değerlendirme süresine ihtiyacı olmasına karşın AKP'nin anayasa değişiklikleri konusunda halka başvurmaya hazır olduğuna dikkat çekti. "Recep Tayyip Erdoğan'ın başında bulunduğu hükümetteki İslamcılar, güçlerinden çok emin" ifadesini kullanan gazete, kamuoyu yoklamalarının "İslamcılar"ın destekledikleri reformlar için net bir destek yansıttığını kaydetti. Gazete, "Anketlere göre İslamcılar (genel seçimlerde) yeniden çoğunluğu elde edecek" diye yazdı.

FT: "İSLAMİ KÖKENLİ HÜKÜMETTEN KESİN ZAFER"


Financial Times gazetesi ise TBMM'den geçen tasarıyı "İslami kökenli Hükümetin laik rakipleri karşısında kesin bir zaferi olarak" değerlendirdi. Tasarının, Türkiye'deki yönetimi radikal bir biçimde değiştirebileceği yorumu yapılan haberde, böylece hükümetle laik muhalefet arasındaki gerilimin artabileceği belirtildi.

BBC: "TÜRK VEKİLLER REFORM PAKETİNİ GEÇİRDİ"


İngiliz yayın kuruluşu BBC de Anayasa değişikliğinin, milletvekillerinin AKP tarafından öne sürülen Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ü seçemediği bir dönemden sonra geldiğine dikkat çekerek laik Türklerin, AKP'nin İslami bir gündemi olmasından kaygılandığını belirtti. Haberde Sezer'in yasayı sadece bir kez veto edebileceği, yasanın tekrar önüne gelmesi halinde ise referandum yoluna ya da Anayasa Mahkemesi'ne gidebileceği kaydedildi.

(ANKA)