kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

ÇHD'den "Genelkurmay bildirisi"ne suç duyurusu

Yeni Haber
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, 27 Nisan tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan bildiri hakkında, "Türkiye siyasetine, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve yargıya hukuk dışı bir müdahalede bulunulduğu" gerekçesi ile suç duyurusunda bulundu.

ÇHD İzmir Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, kamuoyunun Genelkurmay açıklamasını "muhtıra" veya "e-darbe" olarak kabul etmesine ve çeşitli kesimlerin bu açıklamanın suç oluşturduğunu dile getirilmesine rağmen, savcıların bildiriye ilişkin işlem yapmadığı kaydedildi. Açıklamada, "Savcılar askeri bürokrasinin teşebbüs ettiği suçları bu kez de kovuşturmaktan kaçındılar. Bugüne kadar Anayasayı ihlale teşebbüsten binlerce insanı yargılayan, mahkum ve hatta idam eden adli mekanizmanın, askeri kuvvetlerin beşinci kez anayasayı ihlaline de sessiz kaldı" denildi.

Askeri bürokrasinin kendi yasal ve doğal sınırlarını aşan her eylem ve açıklamasının suç oluşturduğuna vurgu yapılan ÇHD açıklamasında, şu görüşlere yer verildi:

"Görmemezlikten gelmenin, bilmiyormuş gibi yapmanın ve sessiz kalmanın 'işlenen suçu kabullenmek ve meşrulaştırmak' olduğunu biliyoruz. Hem hukukçu, hem de yurttaş kimliğimizle, kötü tarihin tekerrür etmemesi için üzerimize düştüğüne inandığımız sorumluluk gereğince Genelkurmay Başkanı Org. General Yaşar Büyükanıt hakkında adli işlem yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduğumuzu bildiririz."

(ANKA)