kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "Dikkatli su kullanımı" istedi.

Çözüm su tasarrufu

Serdar CANIPEK / MERKEZ
Başkan Topbaş, İstanbulluları su deposu yaptırmak yerine tasarruf yapmaya çağırdı ve "Herkes su tüketimini yüzde 25 azaltsa sorun yaşamayız" dedi..
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da kurak geçmesi beklenen yaz mevsiminde su sıkıntısı yaşanmaması için vatandaşları yüzde 25 tasarruf yapmaya çağırdı. Tasarruf yapılması halinde su konusunda bir problem yaşanmayacağını belirten Topbaş, su deposu yaptırmak yerine tasarrufta bulunulmasının daha yerinde olacağını söyledi. Topbaş dün katıldığı bir program sonrası basın mensuplarının sorularına yanıt verdi.

SORUN YAZDAN SONRA
Topbaş, son günlerde sıklıkla gündeme gelen su sorunu ile ilgili İstanbul'da bu yazı çıkartacak bir rezervin olduğunun altını çizdi ve "Tabi kaynakları idareli kullanmalıyız. Bu yıl kar görmedik, baharda yağış yok. Havalar ısınmaya devam ediyor, buharlaşma da o derecede var. Özellikle İstanbulların kullanımda bir hassasiyet göstermesi halinde bir problem yaşamayız. Günde 2 milyon metreküp su kullanılıyor kentte. Her insan kendi su kullanımını dörtte bir eksiltse günde 500 bin metreküp anlamına gelir bu. İstanbul'da yaşayan bir kentli yüzde 25 tasarruf yapsa, problem yaşamayız." dedi. Su rezervinin eylül-ekim ayına kadar idare edeceğini belirten Topbaş, "Şu anda sorun yok, ama sonbaharın başında da yağış alamazsak sıkıntılar başlar" diye konuştu.

MELEN, KESİN ÇÖZÜM
Su sorununun çözümü için Melen Projesi'ni birinci ayağını başlattıklarını anımsatan Topbaş şunları söyledi: "Bu İstanbul'un su kaynaklarına destek anlamında önemli. Yeşilçay'dan gelen suyu arttırma çalışması, Istırancalar'daki su değerlerini daha verimli kullanma ve aktarma çalışmaları devam ediyor Yeşilçay Barajı 3-4 yılda gerçekleşecek. Bir barajın gerçekleşmesinin yansımasından çok İstanbullu günde dörtte bir tasarruf yapsa Yeşilçay Barajı kadar bir tasarruf yapılmış olur." Yağmur bombasıyla ilgili bir çalışma ve hazırlık şu anda düşünmediklerini belirten Topbaş şöyle konuştu: "İstanbul'da su kullanımı her gün artıyor. Küresel ısınma olumsuz etkiler yapmakta. Biz su kısıntısına gittiğimiz takdirde depo yapma olayları başlayacak. Bu depolar hem milli servet açısından hem de hijyen açısından sağlıklı değil. Yapılan depolar israftan öteyle gitmeyecek. Vatandaşlar su depoları yapmak yerine tasarrufta bulunsun."
Haberin fotoğrafları