kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Günün stresi dişlerden çıkıyor

Yeni Haber
Diş gıcırdatma ya da sıkma alışkanlığının dişlerde, yüz ve çenede sebepsiz ağrılara yol açabileceği, bu ağrıların kronikleşmesi halinde de hastalarda depresyon ve ciddi iş gücü kayıplarının görülebileceği bildirildi.

Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cansu Alpaslan, diş sıkan her insana hasta muamelesi yapmanın, bunun bir bozukluk olduğunu söylemenin doğru olmadığını kaydederek, ''Ne zamanki dişlerde veya çevre dokularda bir takım problemler ortaya çıkar, o zaman dikkatli olmamız ve önlem almamız gerekir'' dedi.

Söz konusu alışkanlığın en çok yüz kaslarına ve çene eklemine verdiği zararları önemsediğini anlatan Alpaslan, bunların ihmal edilen konular olduğunu ve ihmal sonucu tedavisi çok güç durumların ortaya çıkabildiğini dile getirdi.

DİŞ SIKMA VE GICIRDATMA NELERE NEDEN OLUYOR?

Prof. Dr. Cansu Alpaslan, diş gıcırdatma ve sıkmanın (bruksizm) çoğunlukla gece, uyku sırasında, istemsiz olarak ortaya çıktığını kaydederek, 3-5 saniyelik olmasına karşı bu sırada ortaya çıkan kuvvetin hem dişlere hem de dokulara iletildiğini hatırlattı.

Diş sıkma ve gıcırdatmanın diş yüzeyinde aşınmaya neden olduğunu söyleyen Alpaslan, aşınmaya bağlı olarak diş ağrısı, sıcak-soğuk hassasiyeti ve kırılmalar ortaya çıkabildiğini kaydetti.

Alpaslan, diş gıcırdatma ve sıkmaya bağlı daha ağır bulgulara ise çene ekleminde rastlandığını ifade ederek şunları dile getirdi:

''Fazla basınca bağlı olarak çenede zamanla kilitlenme ortaya çıkabiliyor, hasta ağzını açamıyor. Sabahları insanlar uyandıklarından gergin, yorgun ve yüzlerinde ağrıyla uyanıyorlar. Bunun sebebini bilemedikleri gibi, nereye gideceklerini de bilemiyorlar. Zaman geçtikçe de bu ağrı artıyor ve kronik bir hal alıyor. Kronik ağrı durumu ortaya çıkarsa bunun tedavisi gerçekten çok güç. Bu tür bir ağrı hastayı depresyona sokabilmekte ve ciddi iş gücü kaybına yol açabilmekte. O yüzden gerek çene ekleminde gerekse yüzde en ufak bir ağrıda ya da dişlerde sebepsiz ağrılarda mutlaka bir çene cerrahisi uzmanına başvurulmalı.''

Diş sıkmaya bağlı ağrıların zaman zaman kulakta hissedildiğini zaman zaman da baş ağrısı şeklinde kendini gösterdiğini kaydeden Alpaslan, ''Baş ağrılarının da büyük bir kısmı gerilim tipi baş ağrıları ve diş sıkmaya bağlı'' dedi.

''STRES DE ANTİDEPRESAN İLAÇLAR DA NEDEN OLABİLİYOR''

Prof. Dr. Alpaslan, diş sıkma ve gıcırdatmanın en önemli sebebinin stres olduğunu kaydederek, çene ve yüz ağrısıyla gelen hastaların büyük bölümünde, şikayetlerin stresli dönemlere rastlandığının tespit edildiğini belirtti.

''Bu dönemler geçtikten sonra da olay devam ediyorsa, belki bir psikiyatriste başvurmak ya da meditasyon, yoga gibi stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenmek yararlı olabilir'' diyen Alpaslan ilginç bir bulguyu da anlattı:

''Çok ilginçtir, stres sebep oluyor dedik ama anti depresan ilaç kullanımı da diş gıcırdatmaya sebep olabiliyor. Kahve, alkol, sigara kullanımı da çok önemli ve bu faktörlerin azaltılması gerekiyor. Uyarıcı oldukları için sinir sistemini etkiliyor, sıkma ve gıcırdatmayı tetikleyebiliyorlar.Uyku bozuklukları, uyku apnesi ve horlama da uyku sırasında diş gıcırdatmanın nedenleri arasında. Bu tür saptamalar yaparsak hastayı o bozuklukların giderilmesi için yönlendiriyoruz.''

Cansu Alpaslan, gündüz dişlerini sıkan kişilere fark ettikleri anda çenelerini serbest bırakılmalarını önerirken uyku sırasında yaşanan olaylarda ise hekim müdahalesinin gerekli olduğunu belirtti.

Alpaslan, ''Bu hastalara 'gece plağı' diye adlandırdığımız koruyucu bir aparat yapabiliyoruz. Uyku sırasında dişlerin birbiriyle temasını engellemek amacıyla alt ve üst çenenin arasına yerleştirilen plaklar basıncı azaltabiliyor ve böylece çevre dokularda oluşacak hasar en alt düzeye indirilebiliyor'' diye konuştu.

Prof. Dr. Cansu Alpaslan, endişeye, diş çıkarma sırasında yaşanan huzursuzluklara, kulak ağrısına bağlı olarak çocuklarda da diş sıkma ve gıcırdatma şikayetlerine rastlanabildiğini söyledi.

Diş eksikliklerinde en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden biri olan implant (diş ekme) uygulaması ve bruksizmin ilişkisine de değinen Alpaslan, ''Eğer implant yapılacak hastada diş gıcırdatma ya da sıkma alışkanlığı varsa implantlar kaybedilebiliyor, başarısızlıkla sonuçlanıyor.

Bu tür alışkanlığı olanların implant adayı hasta olmaması gerekli'' dedi. Böyle vakalarda hem zaman kaybı hem de maddi kayıp yaşandığını anlatan Alpaslan, kişilerin gereksiz yere cerrahi girişime maruz kaldıklarına da işaret etti.