kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Mevlana Meksika'da

21.04.2007
Hoşgörü, barış ve sevginin sembolü Mevlana Celaleddin-i Rumi, 800. doğum yıl dönümü kutlamaları kapsamında Meksika'da bir dizi etkinlikle anılacak. ..
Meksika'da 27-29 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek etkinliklerde, sema gösterileri sunulacak, konferans verilecek, Mevlana ve Türkiye'nin tanıtımına ilişkin yazılı ve görsel hediyeler dağıtılacak. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, UNESCO'nun 3-21 Ekim 2005 tarihleri arasında Paris'te gerçekleştirdiği 33. Genel Konferansı'nda, 2007 yılında kutlamalarına iştirak edeceği yıldönümleri listesinde resmi olarak ilan ettiği Mevlana Celaleddin Rumi'nin 800. doğum yıldönümü dünya ölçeğinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediliyor.

İnsanlığın ortak kültürel mirasının temel yapı taşlarından biri olan Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 800. doğum yıldönümü kutlamaları kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı da etkinliklerini sürdürüyor.

50 ÜLKE KATILACAK

''Mevlana'' ortak paydasında medeniyetler ittifakının geliştirilmesinde önemli bir misyon üstlenilirken, bu çerçevede Meksika'da düzenlenen Uluslararası Ollin Kan Müzik Festivali'nde de Mevlana'ya ilişkin tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Bu yıl 50'den fazla ülkenin katıldığı ve yaklaşık olarak 1 milyon kişinin izlediği festival kapsamında, 27, 28 ve 29 Nisan tarihlerinde 3 ayrı etkinlik düzenlenecek. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili'nin başkanlığında bakanlık temsilcileri ve sanatçılardan oluşan 38 kişilik heyetin katılacağı etkinlikler, 27 Nisanda Teatro de la Ciudiad Salonu'nda, 28 ve 29 Nisanda da Multiforo Cine Thalpan Salonun'da gerçekleştirilecek. Etkinlikler kapsamında Prof.Dr. Mahmud Erol Kılıç, ''Mevlana Celaleddin Rumi: Büyük İlahiyat Şairi'' başlıklı konferans verilecek.

UNESCO tarafından insanlığın sözlü ve somut olmayan kültürel mirası başyapıtları listesinde de yer alan mevlevi sema gösterileri, 27 kişilik İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından icra edilecek. Etkinliklerde davetlilere Mevlana ve Türkiye tanıtımına ilişkin yazılı ve
görsel hediyeler de dağıtılacak.