kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'de annelik İran'dan zor

DIŞ HABERLER
Uluslararası bir yardım kuruluşunun yayımladığı raporda, Türkiye "anne olunacak ülkeler" arasında 46'ncı sırada yer aldı. İran ise Türkiye'nin önünde, 42'nci sıraya yerleşti..
Merkezi ABD'de olan ancak 50 ülkede faaliyette bulunan "Save The Children" (Çocukları Kurtarın) adlı kuruluş, her yıl yayımladığı raporların 8'incisini dün açıkladı. 41'i gelişmiş, 99'u da gelişmekte olan 140 ülkede yaşayan anne ve çocukların değerlendirildiği raporda, çocuk ölüm oranları, eğitim şartları, kreşe gidebilme olanakları, annenin alabildiği eğitim gibi çok sayıda kriter değerlendirildi. Tüm bu ölçütler sonucunda "anne olunacak ülke" İsveç oldu. Bu sonuca ulaşılmasında, İskandinav ülkelerindeki cinsel eşitlik ve anneye doğum sonrası verilen haklar etkili oldu. Sıralamada ikinci İzlanda, üçüncü Norveç, dördüncü ise Yeni Zelanda geldi.

EN GERİ KALMIŞ ÜLKE NİJER
Avrupa Birliği'nin tüm ülkeleri, gelişmiş ülkeler sıralamasında "anne olunacak iyi ülkeler" arasında bulundu. ABD ile İngiltere 10'uncu sırayı paylaştı. Rapora göre "az gelişmiş ülkeler" kategorisinde yer alan Türkiye ise listede 46'ncı sırada yer aldı. 66 az gelişmiş ülkenin bulunduğu listede İran, İsrail, Tunus, Lübnan, Bahreyn, Cezayir ve Kırgızistan gibi ülkeler de Türkiye'nin önünde yer aldı. Araştırmaya göre dünyada anne olunacak en geri ülke Afrika'daki Nijer çıktı. Örgütün raporuna göre, İsveç'te bir kız ortalama olarak 17 yıl okula giderken, Nijer'de bu oran 3.5 yılın altına iniyor.