kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Korgeneral'in cezası ertelendi

Yeni Haber
Elazığ'daki 8. Kolordu Komutanlığı'nda 2002-2003 yıllarındaki inşaat ihalesine ilişkin davada, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı'nın da aralarında bulunduğu 9 sanık ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan 11 ay 25 gün hapis, 213 YTL adli para ve 2 ay 28 gün memuriyetten men cezasına çarptırıldı.

Dönemin Karargah Grup Komutanı Kıdemli Albay İdris Şahin'e ise 10 ay 5 gün hapis, 182 YTL adli para ve 2 ay 15 gün memuriyetten men cezası verildi. Sanıklara verilen hapis cezaları para cezasına çevrildi ve verilen cezaların tümü ertelendi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ndeki davanın karar duruşmasına sanıklardan dönemin 8. Kolordu Komutanlığı Maliye Bütçe Şube Müdürü Maliye Kıdemli Albay Yücel Boztuna, dönemin 8. Kolordu Komutanlığı İstihkam Şube Müdürü emekli İstihkam Kıdemli Albay Erdoğan Yılmaz, dönemin Grup Komutanlığı Hizmet Birliği'nde görevli Kıdemli Başçavuş Osman Baki ile sanık avukatları katıldı.Dava Hakimi Kıdemli Albay Turgay Çağlar, Boztuna, Yılmaz ve Baki'ye söyleyecekleri bir şey olup olmadığını sordu. Sanıklar, suç teşkil eden herhangi bir eylemde bulunmadıklarını ifade ederek, beraatlerini talep ettiler.Dava Hakimi Albay Çağlar, karar için verilen aranın ardından, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı'nın ''görevi kötüye kullanmak''tan 11 ay 25 gün hapis, 213 YTL adli para ve 2 ay 28 gün memuriyetten men cezasına mahkum edildiğini, hapis cezasının paraya çevrildiği belirtti. Çağlar, para cezasının ve memuriyetten men cezalarının ertelendiğini kaydetti.

Sanıklardan dönemin 8. Kolordu Komutanlığı Maliye Bütçe Şube Müdürü Maliye Kıdemli Albay Yücel Boztuna, dönemin 8. Kolordu Komutanlığı İstihkam Şube Müdürü emekli İstihkam Kıdemli Albay Erdoğan Yılmaz, dönemin Karargah Bölük Komutanı Binbaşı Çağlar Keskin, terhisli Asteğmen Ömer Kurmalı, dönemin Grup Komutanlığı Hizmet Birliği'nde görevli Kıdemli Başçavuş Osman Baki, Hizmet Birliği'nde görevli emekli Kıdemli Başçavuş Şakir Çeliker, Hizmet Takım Komutanı Piyade Kıdemli Başçavuş Mustafa Saldıraner, Bull İnşaatın Sahibi Nusret Altıncı da Erdağı ile aynı hapis ve para cezasına çarptırıldı. Altıncı dışındaki sanıklara ayrıca 2 ay 28 gün memuriyetten men cezası verildi.Sanıklardan dönemin Karargah Grup Komutanı Kıdemli Albay İdris Şahin'e ise 10 ay 5 gün hapis, 182 YTL adli para ve 2 ay 15 gün memuriyetten men cezası verildi.
Mahkeme, tüm sanıklara verilen hapis cezalarını para cezasına çevirdi. Para ve memuriyetten men cezaları ertelendi.

Mahkeme, ihale nedeniyle devletin toplam 217 bin YTL zarara uğradığını tespit ederek, bunun yüzde 80'inin Bull İnşaat'ın sahibi Altıncı'dan, yüzde 10'unun Korgeneral Erdağı'dan, kalan kısmının da diğer sanıklardan yasal faiziyle birlikte tahsil edilmesine karar verdi.

Sanık avukatları, Askeri Yargıtay'a başvurarak, kararı temyiz edeceklerini bildirdiler.