kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Aylin Aslım, "Söylemeyi en sevdiğim şarkım Gulyabani. O şarkıda gerçekten deşarj oluyorum. Söyledikten sonra rahatlıyorum; söylemek istediklerimi bağıra bağıra söylemiş oluyorum.

Rock'tan başka bir müzikle uğraşmam

Müzik dünyasında 11 yılı geride bırakan Aylin Aslım: Hayata kadın gözüyle bakıyorum ve kadın hikayeleri yazıyorum. Büyüdükçe etrafımdaki hikayeleri anlatmayı sever oldum..
Yaklaşık iki yıl önce çıkardığı 'Gulyabani' albümü ile adından söz ettiren rock müziğin sevilen sesi Aylin Aslım, "Hayatımdaki en önemli üç şey; müzik, kitap ve kedidir" dedi. 2000 yılında 'Gelgit' adlı çalışmasıyla müzik dünyasına adıl atan Aslım, hakkında merak edilenleri anlattı:

* Profesyonel anlamda ilk kez 1996'da şarkı söylemeye başladım ama ondan önce de müzik hep hayatımdaydı. Ortaokulda, lisede, üniversitede hep gruplarda şarkı söyledim. 1996'da 'Zeytin' grubundaki kızlarla şans eseri buluştuk. Onlarla 1.5 yıl alternatif rock yaptık.

ZAMANLA DİNLEDİLER

* 7 yıl önce ilk albümüm 'Gelgit' çıktı. İlk başta çok az insan ilgi gösterdi ve algıladı. Zaman içinde sevildi. Çünkü zaman içinde, yurtdışındaki birtakım akımlar Türkiye'ye geç de olsa geliyor ve insanları etkiliyor. Sonra da; 'A bu güzel bir albümmüş; biz değerini bilememişiz' deyip dinliyorlar.

* 'Gelgit'ten sonra bilinçli olarak ara verme ihtiyacı hissettim. Bir de bu müzik endüstrisi duygusal olarak bana göre değil. Travmatik deneyimler yaşayınca; yapmak istediğim işin gerçekten bu olduğundan emin olmak istedim. Kendimi tekrarlamaktan korktum.

ANLATMAK GEREKİYOR
* 'Gulyabani'yi yapana kadar; daha çok kendimle vakit geçirdim, pek evden çıkmadım. Albümden önceki eski hayatıma geri dönmeye çalıştım. Durmak istedim ve öylece durdum. Festivallere müzik direktörlüğü de yaptım.

* 'Gelgit' albümüm ile 'Gulyabani' arasında; 'Sütlü' diye bir projem oldu. 'Sütlü'de 'Gelgit'deki parçaların sert rock versiyonlarını 1.5 yıl boyunca Türkiye'deki çeşitli festivallerde çaldım.

Sahnede rock söylemeyi özlemiştim. Bundan sonra da rock'tan başka bir müzik yapmak için bir sebep göremiyorum.

*
Kadın gözüyle gözlemliyorum hayatı. Her şeye kadın bakış açısıyla bakıyorum. Sonuçta ben de bir kadınım; tabii ki kadın hikayeleri yazacağım. Ben erkekleri, kadınları ve hayatı gözlemlemeyi seviyorum. Gözüme çarpan farklar, küçük detaylar üzerine yazmayı seviyorum.

* Müzik; kendinizi ifade edebileceğiniz bir alan ve kendinizi anlatmanız gerekiyor. Müzisyenlerin elinde böyle bir şans var ama çoğu değerlendirmiyor. Birçok kişi; beğenilmeme korkusuyla kendisini anlatmaktan çekiniyor. Şarkılarımı kendim için yapıyorum.

DOĞRULARI SAVUNMALI

* Şarkılarımı yazarken, çevremdeki insanlardan ya da kendi hayatımdan besleniyorum. Büyüdükçe etrafımdaki hikayeleri anlatmayı sever oldum. Genellikle insanların başına gelmiş dramatik olaylar ya da hayattaki küçük ayrıntılar üzerine yazmayı seviyorum.

* Bence düşündüğünün arkasında durmak, azınlık bile olsanız; olan bitene karşı çıkmak; doğruyu savunmak çok önemli değerler. Müzisyenlerin kendini dinletebilme gibi bir imkan var ve bunu fikirlerini anlatmak için de kullanmalılar. Türkiye'de kitleleri etkileyebilecek insanlar da çok büyük sorunlar da var. Çok büyük işler yapılabiliyor istenirse. (Marie Claire)