kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Yargının yetkisini kullanıp, hukuksuz işler yapıyorsunuz'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Gelir İdaresi'ndeki uygulamalardan rahatsızlık duyan Hesap Uzmanları Derneği, "Yasal zemini olmayan işleri alışkanlık haline getirenlere 'Kanun namına durun' diyoruz" açıklaması yaptı..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Yargının yetkisini kullanıp, hukuksuz işler yapıyorsunuz'
Milyarlarca YTL'lik vergi uzlaşmalarına imza atan Maliye Bakanlığı'nda tam anlamıyla deprem yaşanıyor. Bakanlık, Hesap Uzmanları Derneği'nin "muhtırası" ile çalkalanıyor. Hesap uzmanlarının, özelikle arkadaşlarının da görev aldığı Gelir İdaresi'ndeki uygulamalardan ciddi rahatsızlık duyduğu belirtiliyor. Belli bir standarda oturtulmayan uzlaşmalar, temyiz edilmeyen kararlar, mükellefler için zorlama özelgeler yazılması, tebliğle vergi konulup kaldırılması gibi işlemler hesap uzmanlarını isyan ettirdi. Hesap Uzmanları Derneği, yayın organı olan "Vergi Dünyası" dergisine yansıttığı son yazıya, "Yanlış yapanlar ve yanlışı alkışlayanlar" başlığını koydu. Yazıda isim verilmeden Gelir İdaresi ve yeminli mali müşavirler hedef alındı. "Yasal zemini olmayan uygulamaları alışkanlık haline getirenlere 'Kanun namına durun' diyoruz" denildi. Hesap Uzmanları Derneği Başkanı Nihat Uzunoğlu, "Eleştirdiğimiz hususlar yeni değil ama son dönemde iyice arttı. Sıkıntıları kamuoyu ile paylaşmadan önce tüm iç mekanizmaları çalıştırdık ama sonuç alamadık" ifadesini kullandı. Uzunoğlu, yazıda, Gelir İdaresi'nin çok sayıda kararına konu olan örnek olaylardan isim açıklanmadan söz edildiğini, yanlışı yapan idari görevdekiler kadar, bu yanlışa alkış tutan mali müşavirlerin de sorumlu olduğunu belirtti. Uzunoğlu, yanlış yapanlar hakkında unvanları ne olursa olsun suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. Maliye kulislerinde dilden dile dolaşan "muhtıra" içerikli yazıda, hesap uzmanları, tarihin, "doğru ile yanlışın" mücadelesi olduğunu hatırlatıp, şöyle diyor: "... Tüm dünyada kabul gören vergileme ilkesi ise 'kanunilik' ilkesidir. Ancak uygulamaya baktığımız zaman, bu ilkeye her zaman sadık kalınmadığını gördüğümüzü üzülerek de olsa ifade etmek zorundayız. Özellikle son dönemlerde bu kanaatimizi doğrulayan çok sayıda işlem ve olayla karşılaşmaktayız. Bu olay ve işlemler; bazen bir genel tebliğle yapılan düzenleme, bazen özenilerek verilmiş bir özelge, bazen sirküler adı verilen ve hukuki değeri tartışmalı bir metin, bazen bir uzlaşma tutanağı ve bazen de herhangi bir yazı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bütün bu idari işlemlerin ortak noktası, kanunlara aykırı olarak veya kanunlarda verilmeyen bir yetkiyi kullanarak, alınması gereken verginin alınmamasını sağlayan metinler şeklinde karşımıza çıkmasıdır."

YANLIŞI ALKIŞLAYAN VAR
Uyarılara rağmen uygulamalara devam edildiğini belirten hesap uzmanları, "idari kararlarla vergi koymak kadar, yine idari kararlarla mevcut bir vergiyi kaldırmaya tevessül etmek de yanlıştır" dedikten sonra, şöyle dedi: "Bütün bu yanlışlıklardan daha vahimi ise yapılan bu yanlışlara ses çıkarmamak, hatta farklı nedenlerle bu yanlışları alkışlamaktır. Yanlışı alkışlayanlar bunu çeşitli bahanelerle yapmakta ve bu duruma değişik kılıflar uydurabilmektedirler.Yanlışı alkışlamak veya yanlışlara sessiz kalmak başka yanlışlara da davetiye çıkarır..."