kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
EMRE AKÖZ

Mitinglerin 'sınıfsal' analizi

Türkiye'de kimsenin ' cumhuriyet' ile bir alıp veremediği yok. Eleştiriler rejimin işleyiş biçimine yönelik.
Bu çarpık işleyişi Türk solu, hiçbir zaman İslami kanat kadar güçlü bir biçimde eleştirmemiştir. Birkaç kişi hariç. Bunlardan biri de ' Paradigmanın İflası' kitabı yüzünden hapis yatan iktisatçı, siyaset bilimci Fikret Başkaya'dır.
Bakın cumhuriyet mitinglerine katılanları Başkaya nasıl ele almış. Özetliyorum:
"Mitingler için ' dipten gelen' dalga söylemi yeğleniyor... Mitinglere katılanlar dipten değil ' ortadan' geliyorlar ve toplum çoğunluğuna göre ' ayrıcalıklı' konumdadırlar...
"Bu ' eğitilmiş orta sınıf', egemen ve resmi ideolojiyi gönüllü kabullenmiş toplum kesimini oluşturuyor. Bunlar demokrasi ve özgürlük gibi kaygılara yabancıdır. 'Diptekilerin' toplumsal sürece dahil olmasından her zaman rahatsızdırlar. Böyle bir şey onların korkulu rüyasıdır...Yegane doğrunun kendileri tarafından temsil edildiğine samimiyetle inanırlar... Onlara göre halk bilmez, yapamaz, yaparsa da yanlış yapar...
"Halkın yerine düşünmeye, onun adına karar vermeye hakkı olduğundan asla şüphe etmezler... Halkın belirli haklara sahip olmasına karşı çıkar, zira halk cahildir, eğitilmesi gerekir, eğitecek olan da kendisidir... Mümkün olsa üniversite diploması olmayanların oy kullanmasını yasaklamaktan yana olanları az değildir.
" 27 Mayıs 1960 darbesi sonrasında askeri cuntanın ' demokratik anayasası' için referandum yapıldığı günlerde, lise mezunu olmayanların referanduma katılmasının engellenmesi hararetle savunuluyordu... Bunlar hiçbir zaman ' eğitenlerin de eğitilmeye ihtiyacı olabileceğini' akıllarından geçirmezler... Zaten böyle bir şey kendi varlık nedenini tartışma konusu yapmak olur ki, asla kabul edilebilir değildir."
('www.acıkgazete.com' )