kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Ev yapımı' terör tehdidi

Yeni Haber
New Jersey'de bulunan Amerikan üssüne makinalı tüfeklerle saldırı planladıkları gerekçesiyle 1'i Türk 6 kişi tutuklandı. Radikal İslamcı oldukları iddia edilen şüphelilerin saldırı girişimi ABD'de yeni bir terörizm şekli olarak nitelendirildi...
Radikal İslam yanlısı olduklarından şüphelenilen 6 kişi Fort Dix New Jersey'de bulunan ABD üssüne saldırı planlama şüphesiyle tutuklandı.

Roket tahrikli el bombaları ve otomatik silahlarla yakalanan şüphelilerden birinin Türk vatandaşı olduğu bildirildi.

Yarı otomatik tüfekler, av tüfekleri ve tabancalara sahip grubun daha karmaşık ve tehlikeli silahlar satın almaya çalışırken yakalandıkları ve herhangi bir yabancı örgütle bağlantısı olmadıkları öğrenildi.

FBI yetkilileri zanlıların ellerinde aldıkları silahlarla Arapça zafer çığlıkları atarak çektikleri videoyu DVD haline getirmek için girdikleri dükkan sahibinin ihbarı üzerine yakalandıklarını bildirdi.

Yaşları 22 ile 28 arasında değişen altı kişinin üçü Yugoslavyalı üç erkek kardeş. Diğer şüphelilerden birinin Ürdün doğumlu bir taksi şoförü diğeri ise Türkiye doğumlu bir tezgâhtar olduğu açıklandı.

CİHAT ÇAĞRISI

New Jersey'deki Fort Dix askeri üssünün ve Delaware ve Pennsylvania'da bulunan diğer askeri binaların etrafında gözetim yaptıkları belirlenen şüphelilerin Batı'ya karşı yapılan uluslararası "cihat çağrısı"ndan ilham aldıkları bildirildi.

Şüphelilerin adları Eljvir, Dritan, Shain Duka, Serdar Tatar, Agron Abdullahu; ve Mohamad Shnewer olarak açıklandı.

ABD savcısı Christopher Christie yaptığı basın toplantısında zanlıların ilk sorgularında Amerikan askerlerinin yoğun olarak bulunduğu binaları yakmayı planladıklarını itiraf ettiklerini bildirdi. Zanlıların bir diğer planının ise Philedelphia limanına yanaşacak Amerikan ordusuna ait gemilere saldırmak olduğu belirtildi.

"YENİ BİR TERÖRİZM ŞEKLİ"

"Bugün çok büyük bir felaket atlattık" diye konuşan
FBI ajanı Jody Weis, "Bugün burada şahit olduğumuz olay bir çeşit yeni bir terörizm şekli olarak algılanabilir. El Kaide'yle bağlantısı olmayabilen ancak ideolojilerinden etkilenen küçük gruplar sözkonusu" görüşünü dile getirdi. AP ajansındaki demecinde Weis, şüphelilere 'evdeyetişmiş teröristler' nitelendirmesinde bulunarak, saldırı girişiminde bulunanların, bilinen gruplar kadar tehlikeli olabileceğini ifade etti.


SERDAR TATAR NEW YORK TIMES'TA

Bu arada New York Times gazetesi, zanlılardan Türk kökenli Serdar Tatar'ın geçmişini yayınladı.

Gazeteye göre, 23 yaşındaki Serdar Tatar, Türkiye'de doğdu, Amerika'ya gelmesinin ardından yasal olarak ABD'de yaşama hakkı aldı. Philadelphia'nın Kuzeydoğusunda yaşayan Tatar'ın birkaç ay öncesine kadar Temple Üniversitesi kampusündeki 7-Eleven dükkânında çalıştığı belirtildi.

Serdar Tatar'ın babasının Fort Dix üssü yakınlarında bir pizza restoranında çalıştığı ifade edilen haberde, Tatar'ın askeri üssün haritasını da buradan aldığı kaydedildi.


TÜRK ZANLI TATAR'IN BABASI ŞAŞKIN

ABD'de bir askeri üsse saldırı planlamakla suçlanan 6 kişiden biri olan Türkiye doğumlu Serdar Tatar'ın babası Müslüm Tatar, 24 yaşındaki oğlunun başına gelenlerden ötürü büyük şaşkınlık içinde olduğunu
söyledi.

Müslüm Tatar, Amerikan ABC News'a yaptığı açıklamada, oğluyla önceki gün konuştuğunu ve Serdar Tatar'ın ABD'ye karşı böylesine derin bir nefret duyduğuna dair hiçbir belirti ya da olağan dışı bir durum görmediğini söyledi.

"Bu işte bir yanlışlık var" diyen Müslüm Tatar, "Buraya Türkiye'den 1992'de geldim ve burası benim ülkem, bu ülkeyi seviyorum" dedi.

Oğlunun son bir yıldır, kendisine ait Super Mario adlı pizza lokantasında
çalışmadığını belirten Tatar, oğlunun Philadelphia'da 7-11 adlı mağazada
çalıştığını söyledi.

New Jersey eyaleti Adalet Bakanı Christopher Christie, Tatar'ın ailesinin,
saldırı planlarının hedefi Fort Dix üssü yakınında bir pizza dükkanı işlettiğini ve buradan üsse zaman zaman pizza getirtildiğini anlatmıştı.

Yakalananların kaydedilen konuşmalarında, Serdar Tatar'ın, "üssü avucunun içi gibi bildiği" yönünde ifadeler bulunduğuna işaret eden Christie, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve yerel polisin 16 aydır, bu kişileri takip ettiğini kaydetmişti.

Yasal statüyle ABD'de bulunan Tatar'ın dışında yakalananlar arasında Arnavut asıllı Dritan Duka, Eljvir Duka, Shain Duka'nın kaçak olarak ABD'de bulunduğu, Mohamed Shnewer'in ise Ürdün asıllı Amerikan vatandaşı olduğu açıklanmıştı.

SABAH İNTERNET