kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Schröder: Türkiye AB'ye mutlaka alınmalı

Yeni Haber
Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'nin mutlaka Avrupa Birliği'ne alınması gerektiğini belirterek Türkiye'nin öneminin gelecek dönemde daha iyi anlaşılacağını söyledi.

Helsinki'de Fin-Alman ticaret odasının düzenlediği toplantıya katılan Gerhard Schröder, Baltık denizinden Rus gazını Avrupa Birliği'ne taşıyacak olan North Stream firmasının enerji boru anlaşması çerçevesinde bir basın toplantısı düzenledi.

Fin basının yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında, ısrarla politika konuşmayacağını dile getiren Schröder, konu Türkiye olunca sessizliğini bozdu. Schröder, ABHaber.com'un Türkiye'nin AB üyeliği ilgili sorduğu bir soru üzerine, "Ben ısrarla burada politika konuşmayacağımı söyledim. Ancak konu Türkiye olunca konuşacağım" dedi.

"TÜRKİYE AB'YE DAHA YAKIN"

Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlatılma kararının alındığı 2004 yılında Türkiye'nin mutlaka AB'ye alınması gerektiği sözlerini hatırlatan Schröder, "(2004'te) bunun ne kadar hayati önem taşıdığını birlik üyesi ülkelerdeki muhataplarıma söyledim ve o doğrultuda çok çaba sarfettim. Bugün gelinen noktada tabi ki Türkiye AB daha yakın diye düşünüyorum" dedi.

Türkiye'de yaşanan son gelişmelere atıfta bulunan Schröder, "Ancak son zamanlarda Türkiye'de cereyan eden demokrasiye yönelik müdahalelerin aşılması gerekiyor. Aslında Erdoğan bu tür müdahalelerin üstesinden başarıyla gelebilir. Hele bir de muhalefet partisiyle el ele verdiklerinde kesinlikle askerlerin siyasilere ve demokrasiye müdahalesini önleyebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin mutlaka AB üyesi olması gerektiğini belirten Almanya'nın eski başbakanı, Türkiye'nin öneminin önümüzdeki dönemlerde AB'de daha iyi anlaşılacağını ifade etti.

(ANKA)