kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Müstakbel başbakan inkâr yasasına karşı

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin başbakan adayı, soykırımı inkâr yasasına karşı çıkıyor. AB üyeliğiyle arasında 'bağ kurulmaması gerektiğini' söylüyor..
Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin gelecek hafta sonu açıklanması beklenen hükümetinin başbakan koltuğuna François Fillon'u oturtması bekleniyor. Eski Eğitim ve Sosyal İşler Bakanı olan Fillon'un atanması, Türkiye açısından da olumlu olacak. Bunun en büyük sebebi Fillon'un Fransa meclisinde geçen ekim ayında kabul edilen Ermeni soykırımı inkârını suç sayan yasasına olumsuz bakıyor olması.

"AB'YE ENGEL OLMAMALI"
Yasaya muhalif olan Fillon, Fransa'nın "tarihi yasalar" yaparak düşünce ve ifade özgürlüğünün önüne engel koymaktan vazgeçmesi gerektiği görüşünde. Yasa görüşülürken, "Soykırımı tanıma meselesi Türkiye'nin AB'ye girişi konusunda ne destek ne de köstek olmalı. Bu ikisi arasında irtibat kurulmamalı" diyerek tavrını kesin bir dille belirtmişti. Savunma konularındaki uzmanlığıyla tanınan Fillon, Türkiye-AB ilişkileri hakkında kesin açıklamalar yapmış bir isim olarak bilinmiyor.

'DENGE KURACAK BİR İSİM'
Sosyalistler tarafından da, Sarkozy'ye yakın isimler arasında da en sevilen isim olarak gösterilen Fillon'un siyasi çevrelerde denge kurması bekleniyor. Öte yandan Fransa'daki yarı başkanlık sistemi nedeniyle Sarkozy'nin rahat bir Cumhurbaşkanlığı yapabilmesi için UMP'nin hazirandaki seçimlerden başarıyla çıkması gerekiyor. Sarkozy'nin seçim kampanyasının direktörü Claude Gueant'in yaptığı açıklamaya göre Sarkozy ilk etapta kabinenin 15 üyesini tespit edecek. Kabinede kadın erkek eşitliğini sağlayacak.