kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Çin Asya doğal gazına göz dikti

Yeni Haber
Çin başta Özbekistan olmak üzere Orta Asya'dan doğal gaz ithal etmek için temaslara başladı.

Doğal gaz alımı konusunda Özbekistan ve Türkmenistan ile yakın temasa geçen Çin'in ilk etapta Özbekistan'dan yılda 30 milyar metreküp doğal gaz satın almayı planladığı bildirildi.

Enerji konusunda Türkmenistan ile de temasta olan Çin, bu alandaki işbirliği kapsamında bölgede doğal gaz ve petrol arama çalışmalarına da katılacak. Çin'in doğal gaz alımı konusundaki talebi üzerine Özbekistan ile bu ülke arasında uzunluğu 530 km olan yeni bir boru hattı döşeneceği belirtiliyor. Bu konuda iki taraf arasında işbirliği anlaşması imzalanırken, çalışmaların ne zaman başlayacağı ve projenin maliyeti konusunda ise herhangi bir bilgi verilmedi.

Çin'in Özbekistan ile döşeyeceği boru hattı projesine Türkmenistan'ın da katılamsını istediği belirtiliyor. Türkmenistan'la doğal gaz alımı konusunda temasta olan Çin'in bu ülkeden alacağı doğal gazı, Özbekistan-Çin arasındaki boru hattıyla taşımayı planladığı dile getiriliyor.

ORTA ASYA DOĞAL GAZINA YENİ GÜZERGAH

Çin ile Özbekistan arasındaki boru hattının hayata geçmesinden sonra Özbekistan ilk defa Rusya güzergahı dışında başka bir kanalla gaz ihracatı sağlamış olacak. Uzmanlar, Çin ile Özbekistan arasındaki hattın devreye girmesiyle bölgedeki doğal gaz fiyatının daha da yükseleceğini ve rekabetin artacağını belirtiyor.


Yaklaşık 5 trilyon 600 milyar metreküp doğal gaz rezervi olduğu tahmin edilen Özbekistan, yılda ortalama 60 milyar metreküp doğal gaz üretiyor. Özbekistan şu anda doğal gazın bin metre küpünü 100 dolardan satıyor.