kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: Ecevit güvencedir, ona ihtiyacım var

ANKA
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin içinden geçtiği dönemde karşılaştığı tehlikelerin üstesinden gelebilmek için Bülent Ecevit'e ihtiyacı olduğunu söyledi.

Deniz Baykal, "Türkiye'nin bizi daraltmaya bölmeye, birbirimize düşürmeye kalkan tehlikelerin karşısında güvencelerimizden biri. Atatürk de öyle bir güvence, Ecevit de öyle bir güvence. Ona ihtiyacımız var. Benim şu andaki mücadele için ona ihtiyacım var. Onların hepsine ihtiyacımız var. Gelin böyle bir birleşme yapalım" diye konuştu.

Baykal, SkyTürk televizyonu'nda, gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı. Baykal, solda birlik konusunun yıllardır gündemlerinde olduğunu belirterek, "Ben inanıyorum ki bir iş yapılacaksa tam yapılsın. Yarım yarım, yapılıyor gibi görünüp, yapıyoruz diye birbirimizi aldatarak, oyalayarak bir şey yapmayalım" dedi.

Baykal, DSP ile birliktelik konusunda hiçbir zaman "kapat gel" anlayışında olmadığını belirterek, iki ayrı kimliğin tek çatı altında toplanmasını ve birikimlerini bu çatıya aktarmasını istediğini söyledi.

Baykal DSP ile, aldığı oy için değil, siyasi kimliği için birleşmek istediklerini belirterek şunları söyledi:

"Sizin bir kimliğiniz var. Ben o kimliğe değer verdiğim için sizinle bütünleşmek istiyorum. Ben sizin aldığınız son seçimdeki yüzde 1 oyunuz için ya da bir başka nedenle istiyor değilim. Ben sizin kimliğinizi istiyorum. Nedir o kimlik? O kimlik dürüst siyaset kimliği, size -sayısı azdır, çoktur, hiç meşgul değilim onunla- oraya oy veren o namuslu, dürüst, iyi niyetli vatandaşlardır, seçmenlerdir. O insanları ben dışta bırakmak istemiyorum.

Onlar benim yanımda değilken siyaset yapmak istemiyorum, onlarla birlikte siyaset yapmak istiyorum. Onların sayısından daha çok onların vatanseverliği önemli. Ona ihtiyacımız var bizim. Onlar bu memleketin mazlum insanları, dürüst insanları. Onları dışta tutarak sosyal demokrat politika yapmak benim içime sinmiyor. Ayrıca o partide siyaset yapan, büyük güçlükleri sırtında taşımış, zafiyeti olmayan, sadakatini göstermiş, namuslu, dürüst iyi niyetli bir kadro var. O kadro güzel bir kadro, o kadroyla bütünleşmek istiyorum."

BU KADRO ECEVİT'İN DAMGASINI TAŞIYOR

Baykal Eski Başbakan ve DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in CHP ile DSP'nin ortak değeri olduğunu dile getirdi. Baykal, "Bu kadro Ecevit'in de damgasını taşıyor" dediği DSP'liler ile beraber olmak istediklerini vurguladı. Ecevit'in CHP'nin Genel Başkanlığı'nı yaptığını ve CHP çatısı altında bakan ve başbakan olduğunu hatırlatarak, CHP-DSP birliğinin, Ecevit'in Atatürk ve İsmet İnönü ile bir kez daha buluşması anlamına geleceğini söyledi.

Baykal, "Türkiye'nin bizi daraltmaya bölmeye, birbirimize düşürmeye kalkan tehlikelerin karşısında güvencelerimizden biri. Atatürk de öyle bir güvence, Ecevit de öyle bir güvence. Ona ihtiyacımız var. Benim şu andaki mücadele için ona ihtiyacım var. Onların hepsine ihtiyacımız var. Gelin böyle bir birleşme yapalım. Bu bizim samimi yaklaşımımız" diye konuştu.

Baykal, DSP'nin amblemi olan "Beyaz Güvercin"in de CHP amblemindeki altı okun yanına koyulabileceğini söyledi.

İşbirliği konusunda gelinen noktada bir model tartışması olmadığını belirten Baykal, DSP hazır olduğu an kendileri açısından herhangi bir engel olmadığını kaydetti.