kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Güneydoğu yanıyor

Yeni Haber
Türkiye hafta sonundan bu yana mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle bunalırken, Arabistan çöllerinden gelen sıcak hava Güneydoğu'yu etkisi altına aldı.

Diyarbakır ve Şanlıurfa'da sıcaklık 35 - 37 olarak ölçüldü. Bölgede geçen yıl aynı tarihlerde hava sıcaklığının 25 - 27 derece olduğunu belirten uzmanlar, güneş çarpmalarına karşı vatandaşları uyardı.

Diyarbakır'da yaşanan sıcak hava nedeniyle çocuklar Dicle Nehri'nde yüzerek serinlemeye çalıştı. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte vatandaşlar Gazi Köşkü ile Devegeçidi piknik alanına akın etti. Meteoroloji yetkilileri sıcaklığın mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini dile getirdi. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, aniden ısınan hava nedeniyle vatandaşların mesire alanı ile pikniklere akın ettiğini söyledi.

Kubat, "İnsanlar psikolojik olarak sıcak havada gezmek istiyor. Sıcaklık geçen yıla göre yüksek. Bunun bilinmesi gerekiyor, aksi halde güneş çarpması olacak. Güneş çarpması kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Böyle bir durumda hastanın serin bir yere götürülmesi, vücudu sıkan giysilerin çıkarılması, başına soğuk kompres veya buz torbası konulması önerilir." diye konuştu.


HAFTA SONU HAVA SICAKLIKLARI DÜŞECEK

Bu arada hava sıcaklığının bugünden itibaren mevsim normallerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Meteoroloji yetkililerinin verdiği bilgiye göre, hafta sonu tüm yurtta 6 ila 8 derece artarak mevsim normalleri üzerine çıkan hava sıcaklığının bugün iç ve batı bölgelerde, yarın ve perşembe günleri tüm yurtta 3 ila 5 derece azalacağı tahmin ediliyor.

Yarın Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz ile İç Anadolu'nun kuzey ve doğusunda, yarın Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kuzey kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Yurdun güney ve doğu kesimleri Perşembe ve Cuma günleri yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceği, hava sıcaklığının önümüzdeki hafta sonuna kadar mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

CHA