kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Evren: Konu çorbaya döndü

Yeni Haber
7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, ''Zaman zaman memleketimiz böyle buhranlı dönemler geçirdi, şimdi de geçiriyor'' dedi.Evren, son gelişmelerle ilgili olarak da,"Son gelişmelerle ilgili soracaksanız ben orada yokum. Zaten konu çorbaya döndü, bir de biz karıştırmayalım işin içine girip. Mecliste konuşuluyor, yeniden kanunlar çıkarılır, çıkarılmaya çalışılır. İnşallah ülke için hayırlı olur, uğurlu olur " açıklamasını yaptı.

Kenan Evren, İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret ederek, yeni
görevinde başarı diledi. Daha önce İzmir'e ve başka illere gittiğinde ilk olarak Valileri ziyaret ettiğini belirten Evren, cumhurbaşkanlığı görevinden itibaren gittiği yerlerde mutlaka bu tür ziyaretleri yaptığını söyledi.

Eylül ayında yeniden İzmir'e geleceğini belirten Evren, ''Eğer beni rahat
bırakırsanız gelirim, bırakmazsanız gelmem. Mütemadiyen soru sorarsanız o zaman benim canım sıkılır'' dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Evren, son siyasi
gelişmeleri değerlendirmesini isteyen bir gazeteciye, şunları söyledi:
''Son gelişmelerle ilgili soracaksanız ben orada yokum. Zaten konu çorbaya döndü, bir de biz karıştırmayalım işin içine girip. Mecliste konuşuluyor, yeniden kanunlar çıkarılır, çıkarılmaya çalışılır. İnşallah ülke için hayırlı olur, uğurlu olur. Zaman zaman memleketimiz böyle buhranlı dönemler geçirdi, şimdi de geçiriyor. Türkiye bunu ilk defa geçirmiş değil. Daha evvel daha zor günler geçti. Bunu da atlatır. Zaten Meclis çalışıyor, kanunlar hazırlıyor, inşallah iyi bir neticeye ulaşır.''

Sağ ve sol partiler arasındaki birleşme çalışmalarına ilişkin soruyla ilgili
olarak Evren, şunları kaydetti:

''1982 Anayasası hazırlanırken yüzde 10 barajının konulmasının bir sebebi,
fazla partiler Meclise girip de koalisyon olmasın. Türkiye, her koalisyon
döneminde çok çekti, sıkıntılarla karşı karşıya kaldı, koalisyon kuran partiler beraber olamadı. Yüzde 10 barajını koyalım 3-4 parti girsin, mümkünse koalisyonsuz bir hükümet kurulsun, bunun için yüzde 10 barajı konuldu.''Evren, şöyle devam etti:

''Bildiğiniz gibi 12 Eylül'den sonra yapılan seçimlerde sayın Özal geldi tek
başına ve birçok reform yaptı. Geçmişe de bakın öyle olmuştur. 1950'de Demokrat Parti geldi, 1960'a kadar çok işler başardı. Ondan sonra 1965'ten sonra Demirel tek başına parti kurdu, yine bir hayli reform yaptı, ondan sonra koalisyonlar başladı. Koalisyonlar başlayınca her parti kendi menfaatini üreterek, kendi lehlerine bir şeyler yapmaya çalışınca işler karıştı.''

Yüzde 10 barajı konmasının bir sebebinin de partilerin barajı aşamaması
durumunda birleşmesi olduğunu söyleyen Evren, ''ABD'de, İngiltere'de olduğu gibi 3-4 parti kalsın. Böylece daha kolay hükümet kurulabilsin. Bu barajı ben koymadım, Anayasa Komisyonu koydu. Bu Anayasa'yı biz hazırlamış değiliz, o zaman kurulan Meclis, 20 kişilik Anayasa Komisyonu vardı, onlar yaptı'' dedi.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusuna nasıl baktığı sorusuna Evren, ''Daha önce çok defa söyledim, halkın seçmesine taraftardık. Ama şimdi burada izah edemeyeceğim bazı sebeplerden dolayı olumsuz oldu. Eskiden olduğu gibi Meclis seçsin dedik. Yoksa aklımızda oydu, halkın seçmesiydi'' yanıtını verdi.

Meclis'teki 367 tartışmalarıyla ilgili olarak hukukçu olmadığını, bu konuya
cevap veremeyeceğini söyleyen Evren, Genelkurmay Başkanlığının açıklaması konusunun ise geçmişte kaldığını belirtti.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da Evren'in ziyaretinden memnunluk duyduğunu ifade etti.


AA