kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Barzani AP'de konuştu: PKK için siyasi çözüm gerek

ANKA
Yeni Haber
Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda bir konuşma yaptı ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Barzani, "PKK elbetteki siyasi bir sorun ve askeri yollardan çözümlenemez" dedi. Kerkük konusunda çok sert çıkan Barzani, "Dış müdahaleleri asla kabul etmeyiz" dedi.

Mesut Barzani, AP'nin Dış İlişkiler Komisyonu'nda yaptığı konuşmanın ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Kerkük, PKK ve Türkiye konusunda çok sayıda soru yöneltilen Barzani, PKK ile ilgili olarak, "Bu elbetteki siyasi bir sorun ve askeri yoldan çözümlenmez. Eğer bizden istenirse siyasi her çözüme destek verebileceğimizi ilettik" diye konuştu. PKK'ya karşı düzenlenebilecek bir askeri operasyonun başarılı olmayacağı yorumunu yapan Barzani, "PKK bir bahane olarak kullanıldı. Türkiye, bu sorunun çözümü için herkesten çok yardımcı olabilir" dedi.

Yapıcı diyalogdan yana olduklarını, hiç kimseyi tehdit etmediklerini ifade eden Barzani, "PKK'ya gelince bu bir siyasi sorun ve bu sorun için siyasi çözüm gerekiyor" ifadesinin kullandı.

Kerkük konusunda çok sert mesajlar veren Barzani Türkmenlerin tüm haklardan yararlandıklarını, çoğu Türkmen'in yasalara saygılı olduğunu belirterek, "Ancak Türkmen Cephesi'nin hedefi düşmanlık yaratmaktır. Bu tür politikaları benimsedikleri sürece onlarla temas etmeye hazır değiliz" diye konuştu.

Kerkük'ün "Kürdistan özelliklerinde" bir Irak kenti olduğunu söyleyen Barzani, "Hiç kimsenin dışardan müdahale etmeye hakkı yok" dedi.

Mesut Barzani, "Türkiye'den gelen tehdit" ile ilgili "Tehdit edici sözleri yeniden duymayacağımızı umuyoruz hiç kimseyi tehdit etmiyoruz dostluk elimizi uzatıyoruz" ifadesini kullandı.

LAGENDIJK'İN SORUSU

Barzani'ye soru yönelten AB milletvekilleri arasında yer alan Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk'in "Kerkük referandumunun neden ertelenmediği" yönündeki sorusu üzerine Barzani, sert bir tutum sergiledi. Referandumun ertelenmesinin "akıllıca olmadığını" vurgulayan Barzani, bu konuda Kürtlere karşı bir komplo kurulduğunu öne sürerek, "Eğer ertelenirse çatışma olur. Uygulanırsa çatışma olmaz" karşılığını verdi. Barzani, Kürtlerin hiçbir biçimde erteleme kabul etmeyeceklerini vurgularken de, "Normalizasyon, nüfus sayımı ve bir referandum olmalı. 140'ıncı maddenin ihlali Irak Anayasası'nın ihlali anlamına gelir" diye konuştu. Barzani, Kerkük konusunda asla dış müdahale kabul etmeyeceklerini yineledi.