kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Şımarık çocukla nasıl baş edilir?

Çocuğumun daha küçükken sevimli gelen halleri son zamanlarda beni üzmeye ve ileriye dair endişelendirmeye başladı; artık şımarık olduğunu düşünüyorum. Özellikle paylaşmayı bilmemesi ve tüm yaşamımızın merkezine oturması, bizi başka şeyle uğraşamaz hale getirdi. Çocuğum elimden kaydı kayacak, bir şeyler yapmalıyım.

Çocuğunuzun şımarık bir çocuk olmaya doğru yol aldığını fark ettiğinizde yapacağınız ilk şey paniklememek! Bu konunun uzmanları, hasarın tamir edilebileceğini söylüyor. Onlara göre en doğrusu; çocuğa açıkça durumun değerlendirmesini yapıp, olacak değişikliklerden haberdar etmek. Çok konuşmak yerine, konu üzerinde çok çalışmak; doğruyu bulmakta daha çok yol aldırır. Şımarık çocuğu tekrar yola sokmak için aşağıdaki stratejiler faydalı olabilir:

SINIRLARI İYİ BELİRLEYİN
* Çocuğa doğru ve tutarlı sınırlar koyun: Çocuğunuza açık kurallar ve limitler belirleyin. Eğer herhangi bir zaman bir kuralı esnetmek isterseniz, bunun özel bir durum olduğunu vurgulayın.

* Bir kural bozulduğunda sonuçlarının ne olacağını önceden belirleyin: Böyle bir durumda katlanılması gereken sonuç; bir hakkın çocuğun elinden alınmasından sahip olduğu bir şeye el konulmasına kadar değişebilir.

* İyi davranışları ödüllendirin: Çocuğunuzun yaşına göre bir puan tablosu oluşturabilirsiniz. Örneğin 10 puan alan bir çocuk, önceden belirlenmiş küçük bir hediyeye sahip olabilir. KARARINIZI UYGULAYIN

* Vermenin almak kadar önemli olduğunu öğretin: Diğer çocuklarla yardımlaşması gereken oyun ve aktivitelere katılması için çocuğunuzu cesaretlendirin. Arkadaşlarına veya aileden birilerine hediye seçmesi için beraberinizde alışverişe götürün.

* 'Hayır'ın bir cevap olduğunu öğrenmesi için ona yardımcı olun: Eğer çocuğunuzun bir isteğini reddetmeye karar verdiyseniz, öfke nöbetlerinin ya da herhangi sizi yönetmeye yönelik bir davranışının kararınızı değiştirmesine izin vermeyin.

* Çocuğunuza doğru örnek olun: Başkalarına karşı saygılı ve düşünceli davranın ki çocuğunuz da sizin yolunuzdan yürüsün.