kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Genelkurmay açıklaması bir muhtıradır

BALÇİÇEK PAMİR
BALÇİÇEK PAMİR
* Genelkurmay açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Bu bir muhtıradır.Türkiye'de ilk defa demokratik refleksler oluşmuştu. Demokratik tepkinin üst seviyeye çıktığı bir süreçte ordunun böyle devreye girmesi bizi çok kaygılandırdı. İlk defa sivil toplum tepki vermişti oysa ki...

* "Muhtıra" diyorsunuz ama bu açıklamayı alkışlayanların sayısı hiç de az değil aslında.
-Ülkemizde maalesef işi askere havale etme alışkanlığı var. İşin kolayına kaçılıyor. Aslında oyları muhtıra düzeyine getirme sürecinde bütün siyasi partiler suçlu. Hepimizin oturup bir özeleştiri yapması gerekiyor. Bizim toplumda hep bir kurtarıcı bekleniyor: Biri gelsin de düdük çalsın. Yani olan biteni camdan, balkondan seyretmeyi tercih ediyoruz. Sendikalı yaşamda da böyle, siyasette de böyle.

* Peki o zaman niye açıklamayı alkışlıyoruz?
-Geleneklerimize yerleşmiş kolaycılık. Türkiye'nin geri kalmışlığına baktığımız zaman hep gerisinde askeri darbeler yatıyor. Bugün bu ülkenin başında AKP iktidarı varsa, bu iktidarın temel sorumlusu yine 12 Eylül hukukudur. 28 Şubat şeriatçılara 'mağdur'u oynatmıştır. Şu anda yine 'mağdur'u oynamak istiyorlar. Oysa esas mağdur edilen onlar değil, yüzde 10 barajını aşamayıp Meclis'e giremeyenlerdir.

HÜKÜMET KENDİNE DEMOKRAT
* "Hükümet sadece kendine demokrat" diyenlere katılıyor musunuz?
-Kesinlikle. Eline geçirdiği yüzde 34 ama seçmenin ancak yüzde 25'inin oyuyla parlamentoda büyük bir çoğunluk almış. Bu çoğunlukla Türkiye'yi sadece kendilerinden ibaret sayıyorlar. Bir taraftan ordu açıklama yapıyor diyoruz, muhtıra diyoruz. Ama asıl bunlar ellerindeki limitli güçle sivil darbe yapmaya çalışıyorlar.

* Sizce Cumhurbaşkanı'nı halk seçmeli mi?
-Bu yapısıyla hayır. Halka gitmekten korkulduğu sanılmasın, asla değil. Ama bu konu başkanlık sistemine geçiştir ve aceleye gelmeden oturup tartışılması lazımdır. Bunu aceleye getireceklerine seçim barajını indirsinler. Kısa vadede Türkiye için bunun çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Niye ille de Cumhurbaşkanlığı mevzu?