kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Referans gösterdik mi?

Sabah'ın Ekonomi sayfalarından birinde 10 Nisan'da bir haber yayımlanmıştı.
'Telekom'un ayarlamalarını yansıtmasak eleştiri artardı' başlıklı haberde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir'in tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) ile ilgili açıklamaları yer almaktaydı.
Mülakatın giriş bölümü şöyleydi:
"SABAH'ın şehirlerarası ve milletlerarası telefon görüşmelerinin marttaki enflasyon endeksine eklendiğine yönelik haberinin ardından 'TÜFE'yi 0.24 puan artırır' diyen Merkez Bankası ile enflasyon verilerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) dün art arda açıklamalar geldi. Merkez Bankası enflasyon hesabında marttan önceki veri setini kullandığını açıklarken TÜİK, Telekom'dan telefon görüşmelerinin ağırlıklarının istenerek enflasyon hesabına yansıtıldığını duyurdu. TÜİK Başkanı Ömer Demir ise eleştirileri haksız bularak 'Hesaplara yansıtmasaydık bu kez de 'Neden yansıtmadınız' diye eleştirilecektik' dedi."
Radikal gazetesi köşe yazarı Uğur Gürses bu ifadelere itiraz etti.
"Bu cümlelerden, konunun gündeme ilk kez Sabah tarafından taşındığı anlamı çıkıyor. Oysa bu doğru değil. Sabah konuyu ilk kez 9 Nisan günü yazdı, oysa aynı konu haberanaliz olarak ilk kez 6 Nisan günü köşemde gündeme taşındı. Buna 9 Nisan günü de devam ettim. Benim için 'ilk yazmış' olmak önemli değil. Önemli olan emeğe, düşünce ürününe ve uzmanlığa saygıdır. Haber veya yorumda referans yazmak hiçbirimizi küçültmez."
Gürses'in sitemini almış ve yanıt için Ekonomi Servisi'ne iletmiştim. Ancak hem iş yoğunluğu hem de gazeteye el konması süreci araya girince unuttuk.
Gürses önemsediği için tekrar hatırlattı.
Ekonomi Servisi ile konuştum.
Edindiğim bilgi şudur: Haberi hazırlayanlar, Gürses'in yazılarını görmediklerini, o gelişmeleri en başından itibaren ana kaynaklardan izleyip yansıttıklarını ısrarla belirtiyorlar.