kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Meclis'te 367 bulunamadı Gül adaylıktan çekiliyor

Yeni Haber
TBMM Genel Kurulunda, cumhurbaşkanı seçiminin 1. tur oylaması için öngörülen toplantı yeter sayısı (367) bulunamadı. TBMM Başkanı Bülent Arınç, iki yoklamada da cumhurbaşkanı seçimi için öngörülen sayı bulunamadığından ikinci turun 9 Mayıs Çarşamba günü yapılacağını açıkladı.

GÜL: ADAYLIKTAN ÇEKİLİYORUM

AK Parti Kayseri Milletvekili, cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, ''Adaylıktan çekileceğim. Bu saatten sonra benim adaylığım söz konusu değil'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, cumhurbaşkanı seçimi 1. tur oylamasında, toplantı yeter sayısı (367) sağlanamaması üzerine gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gül, ''Adaylıktan çekileceğim. Bu saatten sonra benim adaylığım söz konusu değil'' diye konuştu.

Abdullah Gül, gazetecilerin ''Buruk musunuz?'' sorusunu, ''Hayır asla öyle bir burukluk içinde değilim. Önemli olan milletin gönlünde yer almak'' diye cevaplandırdı.

Gül, ''Adaylıktan çekilmek için Çarşamba gününü bekleyecek misiniz?'' sorusuna ise ''Hayır'' karşılığını verdi.

ERDOĞAN: SONUCU DEĞERLENDİRECEĞİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulunda cumhurbaşkanı seçimi için yeterli sayı bulunamamasıyla ilgili sorulara, ''Sonucu arkadaşlarımızla değerlendireceğiz'' cevabını verdi.

Erdoğan, Genel Kurul çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine, sonucu değerlendirdikten sonra bir açıklama yapacaklarını bildirdi. Erdoğan, bundan sonra izlenecek yolun ne olduğu yönündeki soruya, ''İzlenecek yolu daha sonra açıklarız'' karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin sorusu üzerine, MYK ve Bakanlar Kurulunun çalışmalarının muntazaman devam ettiğini söyledi. Erdoğan, Meclis kararını arkadaşlarıyla değerlendirdikten sonra bir açıklama yapacaklarını da kaydetti.

İKİ OYLAMADA DA YETER SAYIYA ULAŞILAMADI

TBMM Genel Kurulunda, cumhurbaşkanı seçiminin 1. tur oylaması için öngörülen toplantı yeter sayısı (367), yapılan ilk yoklamada bulunamadı. yoklama için birleşime ara verildi. Anayasa Mahkemesinin öngördüğü toplantı yeter sayısına (367) 2. yoklamada da ulaşılamadı.

Birinci yoklamada 356, 2. yoklamada ise 358 milletvekilinin salonda bulunduğunun tespit edilmesi üzerine Arınç, seçim turlarına 9 Mayıs Çarşamba günü devam edileceğini bildirdi.

Daha sonra kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesine geçen Arınç, hükümet ve komisyonun yerlerine oturmaması üzerine yarın saat 11.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

2. YOKLAMA

Genel Kurulda, birinci yoklamada cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısının (367) bulunamaması üzerine TBMM Başkanı Arınç, birleşime 10 dakika ara vermişti. Aranın ardından saat 11.35'te oturumu açan Arınç, 2. yoklamanın da elektronik cihazla yoklama yapılacağını belirterek, milletvekillerine 5 dakika süre verdi.

9 MAYISTA SEÇİM TURLARINA DEVAM EDİLECEK

Yoklama sırasında elektronik cihaza giremeyen çok sayıda milletvekilinin Başkanlığa yoklama pusulası gönderdiği görüldü. Arınç, yoklama pusulası gönderen milletvekillerini salondan ayrılmamaları için uyardı.

TBMM Başkanı Arınç, yoklama süresinin sonunda başkanlığa pusula gönderen 23 bakan ve milletvekillerinin isimlerini tek tek okuyarak salonda bulunup bulunmadıklarını kontrol etti.

Daha sonra sonucu açıklayan Arınç, 1. yoklamada 356, 2. yoklamada 358 milletvekilinin salonda bulunduğunun tespit edildiğini ancak Anayasa Mahkemesinin cumhurbaşkanı seçimi için öngördüğü toplantı yeter sayısı, 367 rakamına ulaşılamadığını söyledi.

Arınç, seçim turlarına 9 Mayıs Çarşamba günü devam edileceğini bildirdi.

KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ DE GÖRÜŞÜLEMEDİ

Birleşimi yöneten Arınç, Genel Kurulun kanun tasarı ve tekliflerini görüşmek üzere toplantı yeter sayısına (184) sahip olduğunu belirterek gündeme geçti.Sıraya göre görüşülmesi için okunan kanun tasarı ve tekliflerinin hiç birinde hükümet ve komisyon yerine oturmayınca Arınç, yarın saat 11.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

SON YILLARIN EN KISA BİRLEŞİMİ

Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanını seçmek üzere toplanan TBMM Genel Kurulu, son yılların en kısa süren birleşimini yaptı. Genel Kurul, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararda öngörülen toplantı yeter sayısına (367) 2 yoklamada da ulaşılamaması üzerine, ancak 1 saat çalıştı.

TBMM Genel Kuruluna, AK Parti'li milletvekilleri dışında bağımsız milletvekillerinden Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez, Amasya Milletvekili Hamza Albayrak, İstanbul Milletvekili Göksal Küçükali, Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, Hatay Milletvekili Fuat Geçen, CHP'den Hakkari Milletvekili Esat Canan, Anavatan Partisi'nden Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan, DYP'den Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan katıldı.

GENEL KURULDA VAR, YOKLAMADA YOK

27 Nisan'da yapılan Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuna da katılan Bölünmez, bu kez de Genel Kurula ilk gelen milletvekillerinden oldu. Muhalefet kulisinden salona giren Bölünmez, yerine oturmadan Bakanlar Kurulu sıralarına giderek, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile selamlaşarak sohbet etti.

Kandoğan ve Eraslan, Genel Kurula iktidar kulisinden girerek, ANAVATAN'lı milletvekillerinin oturduğu yerin ön sıralarına oturdu. Canan, CHP sıralarının önünde otururken, AK Parti'den istifa ederek bağımsız kalan Albayrak ise onun arkasında oturmayı tercih etti. Diğer bağımsız milletvekilleri ise arka sıralarda oturmayı tercih ederken, 27 Nisan'daki birleşime katılan Bayburt Bağımsız Milletvekili Ülkü Güney ile ANAVATAN Muğla Milletvekili Hasan Özyer ise bugünkü birleşime katılmadı.

ANAVATAN Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan ise Genel Kurulda bulunmasına karşın her iki yoklamaya da katılmadı.

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, birleşime katılan partisi dışındaki tüm milletvekillerinin yanına giderek kendileriyle sohbet etti. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Fehmi Uyanık da Kandoğan ve Eraslan'la bir süre sohbet etti.

Bazı AK Parti'li milletvekilleri de muhalefet sıralarında oturan milletvekillerinin yanlarına oturdu.

BUDAK'A BAŞSAĞLIĞI DİLEKLERİ

Bu arada, Başbakan Erdoğan, AK Parti'li milletvekilleri, Genel Kurulun arka sıralarında oturan ve annesini kaybeden AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak'ın yanına giderek başsağlığı diledi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan ile AK Parti Ankara Milletvekili Reha Denemeç ise geç kaldıkları için ilk yoklamaya katılamadı. Varan ve Denemeç, ikinci yoklamada hazır bulundu.

ERDOĞAN SALONDAN AYRILMADI

Genel Kurula beraberinde Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Partili milletvekillerinin alkışlarıyla karşılandı.

Yaklaşık bir saat süren birleşimi baştan sona izleyen ve verilen arada da salondan çıkmayan Erdoğan, sık sık Gül ve yanında oturan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, grup başkanvekilleri Salih Kapusuz ve Eyüp Fatsa ile konuştu. Erdoğan, yapılan iki yoklamaya da pusula gönderdi.Çok sayıda milletvekili de Gül'ün yanına gelerek kendisiyle sohbet etti.

AK PARTİ'LİLERİN CHP'Lİ KOÇ'A TEPKİSİ

Birleşimin açılmasının ardından yoklama yapılmaması üzerine Genel Kurula girerek Arınç'a itirazda bulunan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç'a, AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.

Arınç'ın Cumhurbaşkanı seçimi için gerekli olan toplantı yeter sayısı (367) için yoklama yapacağını söylemesi üzerine salondan hızla dışarıya çıkan Koç'a AK Parti'li milletvekilleri ''yuh'' diyerek tepki gösterince, bu kez AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa milletvekillerini uyararak tartışmaya yol açacak tavırlardan kaçınmalarını istedi.

2 AK PARTİ'Lİ GEÇ KALDI

CHP, bugünkü birleşime de katılmazken, TBMM Başkanlık Divanında CHP'li üye de bulunmadı. AK Parti'li katip üyeler Harun Tüfekçi ile Bayram Özçelik, divanda görev yaptı.

Birleşime yerli ve yabancı basın yoğun ilgi gösterdi. Bazı Meclis bürokratlarının yanı sıra dinleyici locasından da milletvekili yakınları ve vatandaşlar birleşimi izledi.

Ancak, izleyici ilgisi 27 Nisan'daki birleşime göre daha düşük oldu.

(AA)