kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Basında derbi yorumları

Cüneyt Türkmen / SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Turkcell Süper Lig'de lider Fenerbahçe, en yakın takipçisi Beşiktaş'ı İnönü Stadı'nda 1-0 yenerek çok büyük avantaj elde etti. Zico yaptığı değişikliklerle tam not alırken Tigana özellikle uygulattığı ofsayt taktiği ile eleştirilerin odağı oldu. Maçla ilgili yazar yorumları şöyle;

LEVENT TÜZEMEN: FENER İŞİ BİTİRDİ (SABAH)

Bir Çin atasözü şöyle der: "Savaşta zaferin anahtarı hasmını şaşırtabilmekte yatar." Tigana'nın F.Bahçe'yi şaşırtacak özel bir hamlesi yoktu. İbrahim Akın ve Ali Tandoğan'ı kulübede tutması ise hataydı. 2. dakikada Mustafa Doğan'ın kademe hatasından Tümer yararlanamadı. Aslında bu Beşiktaş'a "Çizgi defans oynarsan F.Bahçe olarak canını yakarım" uyarısıydı.

F.Bahçe teknik becerisi ile Beşiktaş'ın fiziksel gücünü alt etti ve büyük ölçüde şampiyonluğu garantiledi.
Hakem Aydınus kararlarında adaletli değildi... Erciyes maçında G.Saray'ı katletmişti, derbide takdir haklarını F.Bahçe'den yana kullandı. Uzatma dakikalarını eksik oynattı, kaleci Serdar'a kartını geç ve lütfen gösterdi. Kezman'ı atmalıydı. Derbinin yıldızı Tümer'di; dört dörtlük oynadı.

ÖMER ÜRÜNDÜL: F.BAHÇE ŞAMPİYON! (SABAH)

İki takım için de çok büyük önem taşıyan derbiyi kazanan F.Bahçe, şampiyonluk yolunda çok büyük bir avantaj elde etti. Bana göre de şampiyon oldu.
F.Bahçe maça son derece motive, takım olarak kendinden emin, oyunu karşı alana yıkarak başladı. Daha ilk dakikalarda Tümer ile girilen net gol pozisyonu, güven artırırken; stresli Beşiktaş'ı tedirgin etti.

F.Bahçe'nin en önemli silahlarından biri olan Aurelio cezalıydı. Tuncay da ilk devre ortalarında omzundan sakatlandı. Bu şartlarda alınan 3 puan küçümsenmeyecek bir başarıdır.
Beşiktaş, son haftalarda kötü oynuyor ama kazanıyordu. Bu sefer çekirge en kritik maçta sıçramadı. Futbolda en önemli şeylerden bir tanesi kazandığın maçlardan dahi ders çıkarmaktır.
Tigana'ya Sivas maçı ders olmamış...

AHMET ÇAKAR: YİNE TEBRİKLER FIRAT (SABAH)

Ligin kader maçıydı ama şimdi Fenerbahçe belki de şampiyon oldu. Beş puanlık fark üç haftada kapanır mı? Teorik olarak "Evet" ama pratik olarak çok zor. Beşiktaş stresten çok etkilenmiş. Takımlar arasında da yaratıcı oyuncu farkı özellikle ilk yarıdaki tabloyu getirdi. İlk 45 dakika fevkalade iyi oynayan ve skoru da bulan Fenerbahçe'ydi. Beşiktaş ise neredeyse tüm maç topla kavga eder gibiydi. Fenerbahçe'ye en önemli eleştirimiz ikinci yarıdaki taktik anlayışı konusunda. Gereksizce geriye yaslandılar...

Ama en önemlisi Fenerbahçe pabucun belki de çok pahalı olduğunu dün gece hatırladı. Geride bırakılan birçok maça nazaran sahaya her şeylerini koyan Fenerbahçeliler'di. Gece Beşiktaş için dramatik bitti.

... Hakemlerin fazlaca hata yaptığı bugünlerde Fırat Aydınus'u başarılı bulduk. Fenerbahçe'nin golü temiz, ofsayt yok. Mustafa Doğan'a 'bariz gol şansı' tartışmasının yaşandığı pozisyonda verdiği sarı kart doğru. Gökhan Zan'ın eline çarpan topu devam ettirmekte haklı. İbrahim Toraman'a da Serkan'ın burnuna koluyla vurduğu için verdiği kırmızı kart da doğru bir karar.

GÜRCAN BİLGİÇ: YE N D İ L E R (SABAH)

Demek ki; herkes yenilebilirmiş...
Demek ki; hakemler önemli değilmiş...
Demek ki; hediyecilerin gücü de bir yere kadarmış...
Demek ki; sahada Fenerbahçe gibi oynayınca, rakibin de önemi kalmazmış...
Fenerbahçe dün sadece Beşiktaş'ı yenmedi. Lig boyunca peşinde dolaşan çelmecileri de geride bıraktı, iyi kimdir tartışmalarını da...

... "Yıkılmaz" denilen İnönü kalesinin bayrağı düşerken, Fenerbahçe 100. yılının şampiyonluk kutlamalarını artık resmen başlattı.
Sezonun en önemli maçında, büyük takım olma gururunu, şampiyonluk kupasının sapını da yakalayarak yaşadı Fenerbahçeliler.
100. yılın mazbatasını ellerine aldılar. Zorluklarla geçtikleri bu yolun, en önemli galibiyetini aldılar.
Şampiyonluk için, 17. zafer için sadece dört puan gerekiyor. İki hafta sonra Ali Sami Yen'de "Şampiyon için saygı duruşu" var.

KAZIM KANAT: ŞİMDİ GİT MÖSYÖ TİGANA! (SABAH)

Mösyö Tigana tüm yanlışını düzeltirken rakibi Zico belki bozarım diye hiçbir şeye dokunmadı. Sadece Tuncay Şanlı'nın sakatlanıp çıkması ile savunmayı takviye etti o kadar. (Maça bakın... Fenerbahçe'nin iki buçuk atağı ve bir golü var. Hepsi bu...)
Maçın futbol felsefesini iki sakatlık belirledi. Mustafa Doğan çıkınca Tigana tüm riskleri alıp hücuma çıktı. Tuncay Şanlı çıkınca Fenerbahçe de savunmaya çekildi.
Son söz:
Şampiyonluk Tigana'nın aptalca hataları ile bağıra bağıra Fenerbahçe'ye gitti. Yazık!..
MESAJ: Bu Kezman'ın futbolculuk ahlakını hiç beğenmedim. Lütfen dikkat edin. Yaptığı şey tribün teröristliği!...


SELÇUK YULA: F.BAHÇE ŞAMPİ... (FOTOMAÇ)

Büyük takımlar kendilerini büyük maçlarda belli ederler. Biz futbolcular da öyle. Dün akşam bu gerçeği İnönü Stadı'nda yaşadık. Fenerbahçeli futbolcular onurlarını, gururlarını ortaya koydular ve renkleri için oynadılar.

... Neticede Fenerbahçe aldığı bu 3 puanla şampiyonluğa çok yaklaşmıştır. Önlerinde Trabzonspor ve Galatasaray maçları var. Onları da alıp 100. yılında şampiyon olursa bu güzellik herhalde tartışılmaz. Sonuçta "Fenerbahçe şampi..." diyebiliriz.

İLKER ATEŞ: BOŞKOMUTAN! (FOTOMAÇ)

Maç Tigana falsolarıyla başladı. Çünkü Beşiktaş'ın ne oynayacağı maçın ilk düdüğüyle birlikte belliydi. Burak sahada, Bobo kenarda olduğuna göre Beşiktaş Nobre ile tek forvet oynayacaktı. Şimdiye kadar tek forvetli hiçbir oyunu başaramayan Beşiktaş'a şampiyonluk maçında böyle bir senaryo yazmak ancak Tigana'ya yakışırdı! Falsoları bununla bitmedi ki... Hani onun ilkel ofsayt taktiği var ya? Hayrettir bu taktik böyle bir maçta bile geçerliydi. Fenerbahçe'nin golü bu modası geçeli 40 yıl olmuş çizgi defans sistemindeki ilk arızadan geldi. Bu beklemediği şok golle sarsılan Beşiktaş, sonrasında bir türlü iki yakasını bir araya getiremedi.

... Fenerbahçe, daha maçın başlarında kazandığı golün üstüne yattı ve skoru korumak için akılcı bir şekilde geriye yaslandı. Tigana, dün gece komutan olamadı. Bence saha kenarında boş bir komutandı.

HAKKI YALÇIN: BÜYÜLÜ FENER (TAKVİM)

Dün aşkın ve ateşin gecesiydi. Oynanmamış maçı kaybetmiş sayılan Fenerbahçeli futbolcular, maçtan önce ateşi içmiş "eylemciler" gibiydi...

... Ortasından şampiyonluk geçen bir maçın, kıyısından bile geçilmedi futbol olarak. Ama İnönü Stadı'ndan "büyülü bir Fener" geçti...
Kartal'a iyi avcı derler de, kıyıdan döndüğü de çok görülmüştür.
Tıpkı dün geceki gibi...

ERMAN TOROĞLU: BECERİKSİZ HOCALAR (HÜRRİYET)

İki beceriksiz teknik direktörün takımları, futbol olarak seyirciye bir şey vermediler her zamanki gibi... İki takımda da iyi oyuncular var. Ama tamamen kendi insiyatiflerine göre oynadılar. Beşiktaş takımı, milattan önce uygulanan, hatta taş devrinde uygulanan bir ofsayt taktiğini hala deniyordu. Nitekim, öyle bir pozisyonda da golü yediler. Bu Beşiktaş takımı, bu ofsayt taktiğini bir İtalyan, bir İngiliz, bir Alman takımına yapsa seni 20 dakikada beşler. Ama Zico, daha bunu bile çözememiş. Tuzak kurup siyah beyazlıların bu zaafından faydalanamadı.

... Bir tarafta Alex yoktu, diğer tarafta Ricardinho. Ama F.Bahçe, Beşiktaş'a göre ne istediğini daha iyi kavramış. Maçı kazanmayı daha fazla istediler, daha fazla mücadele ettiler, daha kontrollü oynadılar. Taş devri ofsayt taktiği ile galip geldiler. Bu ofsayt taktiğini Tigana mı istedi bilemiyorum ama eğer futbolcular kendi kafalarına göre yapıyorsa o zaman teknik adamın orada işi ne?

CAN BARTU: TÜMER'İN MAÇI (HÜRRİYET)

Fenerbahçe de Beşiktaş da canını dişine takarak mücadele etti ve ilk 45 dakika başa baş bir oyun oldu. İlk yarıda her iki takımın da 2'şer gol pozisyonu vardı. Görünen bir şey var; Fenerbahçe'nin kondisyonu biraz sırıtmaya başladı.

...İkinci devre sahada bitik bir Fener vardı. Sarı lacivertliler topu ayağında tutup olumlu kullanmak yerine ileri vurunca Beşiktaş oyunun hakimi oldu. Ricardinho orta sahada istediği gibi oynuyor, keyif veriyor. Bir bakıma kendini eğlendiriyor...

... Fenerbahçe, en yakın rakibini deplasmanda yenerek çok önemli bir 3 puan aldı ve aradaki farkı 5 puana çıkardı. Bu, çok büyük bir avantaj. Maçlar bitmeden konuşmamak lazım. Daha ne olacağı belli değil.

İLKER YASİN: OFSAYT KURBANI (HÜRRİYET)

Jean Tigana'nın, "Yemeden atacağım bir gol ve 3 puan" felsefesi dün akşam bitti. Geç bile kaldı. Daha erken bitebilirdi. Bütün riskleri alarak futbolun demode sistemine ofsayt taktiğiyle sarılan Tigana, bugüne kadar iyi geldi. Ama en hayati ve şampiyonluğun en önemli maçında, ofsayt taktiğinin kurbanı oldu. 12. dakikada Kezman, öne çıkan Beşiktaş defansının daha gerisinde kaldı ve belki de takımını şampiyonluğa taşıyan golü attı.

MUSTAFA DENİZLİ: EDİRNE'DEN ÖTESİ... (MİLLİYET)

Sivas ders olmamış. Kadıköy'de oynanan kupa maçından da ders alınmamış... Beşiktaş sahaya sanki rakibi Fenerbahçe'nin konumunda çıkmış, avantajını korumak istiyor.
Beşiktaş'ın bu düşüncesi kupada turu geçmek için bir nebze kabul edilebilir. Ama dün geceki durum öyle miydi? Beraberlik dahi Beşiktaş'ın nereye gideceğini ortaya çıkarmayacaktı. Yalnızca kazanmak Beşiktaş'ı şampiyonluk arzusuyla birleştirebilirdi.

Yıllardır söylediğim şeyi maalesef tekrar etmek mecburiyetindeyim. Büyük takımlar maç kaybedebilirler, hatta şampiyonluklar kaybedebilirler. Ama büyük takım olgusunu, düşüncesini ve vizyonunu asla kaybedemezler. Bu sene Türkiye liglerindeki büyüklerimize futbollarıyla büyük takım sıfatını yakıştırmak sizce mümkün mü?
Bu vizyonu taşımayan büyük takımlar Türkiye liginde şampiyonluk kazanabilirler. Ama Edirne'den çıktıktan sonra bunun acısını çok kötü çekerler ve zaten çekiyorlar...

ERDOĞAN ŞENAY: HAYATİ PUANLAR (MİLLİYET)

Fenerbahçe'de kendini stres havasına sokmadan doğru top kullanan başta Tümer-Appiah ve Ümit'ti. Deniz'in de oyundan çıktığı ana kadar her topa ve pozisyona verdiği emekler de Fenerbahçe'nin kazanması adına çok anlamlıydı doğrusu...
Beşiktaş'a gelirsek, onların da kazanmak adına varıyla yoğuyla çalıştığı muhakkaktı. Ancak siyah-beyazlı kadroda son hareketleri doğru ve yerinde yapacak futbolcu o kadar az ki... İşte bu akım içerisinde Fenerbahçe'nin çok başarılı bir savunma hattıyla Beşiktaş'a karşı koymasını bir türlü çözemedi Kartal'ın sahadaki futbol ustaları...

ATIFI KEÇECİ: KARTAL'IN KANADI KIRIK (ZAMAN)

Kaçırılan goller mutlaka seyredenlerin birçoğunun aklını kaçırmıştır. Tigana'nın başından beri futboluna hiçbir katkı yapmadığı Beşiktaşlı oyuncular, tüm gayretlerine rağmen maçı en azından beraberlik durumuna bile getirememenin üzüntüsü ile sahadan başları eğik ayrıldı.

Hakem Fırat Aydınus'un eyyemları dikkat çekiciydi. Rakibiyle çarpışan F.Bahçeli futbolcuların, sanki şimendifer altında kalmış gibi düştükleri yerden kalkmayıp tedavilerini saha içerisinde yapmalarına sessiz kalışı, bir hakemin acizliğinin ifadesiydi. Şimdi artık Beşiktaş için ikincilik hesabı yapılacak. Tigana'nın önderliğinde bu işin de gerçekleşmesi nasıl olacaktı?

AZİZ YILMAZ: FENERBAHÇE YÜZDE 70 ŞAMPİYON (ZAMAN)

Dün sahaya çıkan 11'leri görünce en azından yenilmemesi gereken Fenerbahçe'nin alışılagelmiş tek forvetli sistemle oynaması gayet normaldi. Ama Beşiktaş'ın kesinlikle kazanması gerekiyordu. Beraberlik bile Siyah-Beyazlılar için kötü sonuç olacaktı.

Beşiktaş Teknik Direktörü Tigana, her zamanki gibi ileride sadece Nobre'yi bırakarak Bobo'yu da ilk 11'de oynatmayarak Fenerbahçe'nin ekmeğine yağ sürdü.

... Hakem Fırat Aydınus, ümit ettiğim gibi süper bir maç yönetti. Topu oyunda tutmaya çalıştı, sertliğe müsaade etti. Kendinden emin ve bana göre noksansız karşılaşma çıkarttı. F.Bahçe'nin bu galibiyet hakkıydı. F.Bahçe'nin bundan sonra önündeki maçlarda bir mağlubiyet veya iki beraberlik alma şansı bulunuyor. Bu maçtan sonra F.Bahçe'ye yüzde 70 şampiyon diyebiliriz.

OSMAN TAMBURACI: İNÖNÜ DE KURTARAMADI! (YENİ ŞAFAK)

Fenerbahçe'nin hakkını yemeyin! Deplasmanda galibiyet için oynadı ve kazandı. Bütün maç Fenerbahçe daha arzuluydu. Kim şampiyon artık belli!

Beşiktaş bu kadar top kaybı ile oynuyorsa kendi ipini kendi çekiyor demektir. İlk yarı birbirinden kopuk bir takım, üç pası üst üste yapamayan bir forvet ve defansında rakibi ve topu takip edeceğine trafik polisi gibi hakeme bakıp onu uyaran bir Gökhan Zan! İbrahim Toraman da ona uyunca Fenerbahçe Tuncay'ın çok akıllı pasıyla golü buldu. Dakika daha 12'ydi...

... Fenerbahçe de bundan sonra hakkımız yeniyor demesin, oynadı mı onu durduran da olmuyor!
Bak, kırmızı Beşiktaş'a çıktı, hem de İnönü'de...
Beşiktaş ligin kaderini çizdi, şampiyonlar ligi yolunu da zora soktu.
Fenerbahçe artık rahat.
Kartal'ı İnönü de kurtaramadı!

OGÜN ALTIPARMAK: GÖRDÜN MÜ, GÖRDÜN MÜ? (YENİ ŞAFAK)

F.Bahçe, oyuna çok rahat bir şekilde başladı. Beşiktaş'ın stresli olması ve mutlak galibiyet düşünmesi F.Bahçe'nin işini kolaylaştırdı. Yine F.Bahçe kupa maçında olduğu gibi üst üste 3 tane gol pozisyonundan yararlanamadı ama Kezman'ın attığı golle 1-0'lık skoru yakalayınca oyunu rahat bir havaya döndü.

... Dün akşam İnönü Stadı'nda oynanan maçta kural yine değişmedi. Favori takım mağlup oldu. Maçın hakemi Fırat Aydınus yine harika bir idare tarzı göstererek, sahanın yıldızı olarak parladı ve diğer meslektaşlarına güzel örnek oldu.
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Fenerbahçe 31 18 9 4 58 27 63
2 Beşiktaş 31 17 7 7 41 25 58
3 Galatasaray 31 15 10 6 56 32 55
Tümünü göster...
4 Kayseri 31 12 12 7 49 39 48
5 Trabzon 31 14 6 11 48 39 48
6 Ankaraspor 31 9 16 6 39 34 43
7 Konya 31 11 9 11 41 41 42
8 Sivasspor 31 12 5 14 34 41 41
9 V.Manisa 31 11 7 13 41 44 40
10 G.Birliği 31 11 6 14 37 40 39
11 Ankaragücü 31 10 9 12 29 32 39
12 Bursa 31 10 9 12 30 39 39
13 Antalya 31 8 14 9 31 32 38
14 Ç.Rize 31 10 6 15 31 37 36
15 Denizli 31 8 12 11 30 38 36
16 Gaziantep 31 9 9 13 27 38 36
17 K.Erciyes 31 8 9 14 26 46 33
18 Sakarya 31 4 9 18 23 47 21
19:00
Galatasaray - Antalyaspor
Turkcell Süper Lig (LİG TV)
Haftanın Maçları
31. Hafta
 Trabzon 2  
  Sivasspor 0  
 Denizli 0  
  Bursa 0  
 Konya 2  
  G.Birliği 1  
 Ankaragücü 1  
  Sakarya 0  
 K.Erciyes 1  
  Ç.Rize 1  
 Gaziantep 0  
  Ankaraspor 2  
 V.Manisa 1  
  Kayseri 0  
 Beşiktaş 0  
  Fenerbahçe 1  
 Galatasaray 1  
  Antalya 1  
Haftanın Maçları
32. Hafta
 G.Birliği Ç.Rize  
 Ankaraspor Denizli  
 Fenerbahçe Trabzon  
 Sivasspor Galatasaray  
 Sakarya K.Erciyes  
 Konya V.Manisa  
 Bursa Beşiktaş  
 Antalya Ankaragücü  
 Kayseri Gaziantep