kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

DYP-Anavatan nikâhı ad pazarlığına kaldı

MUHARREM SARIKAYA
MUHARREM SARIKAYA
DYP ile Anavatan arasında anlaşma sağlandı. Anavatanlılar DYP listesinden seçime girecek. DYP'nin adını Demokrat Parti olarak değiştirmesi önünde tek engel zaman ile ilgili pazarlık..
Anavatan ile DYP'nin tek listeden seçime girmesi konusunda dün de devam eden görüşmeler sonucunda iki lider uzlaştı. DYP'nin adını Demokrat Parti olarak değiştirip, Anavatan'ın da kurumsal olarak buraya katılmasının önünde tek engel kaldı; bunun seçimden önce mi sonra mı yapılacağı... DYP, YSK'nın açıkladığı takvim içinde isim değişikliği yapmanın ve yeni ismi halka benimsetmenin zor olacağını belirterek, "Önceden niyet beyanını kamuoyuna açıklayalım; isim değişikliğini seçimden sonraya bırakalım" ısrarını dün de sürdürdü.

MUMCU: HAZIRIZ
Anavatan Partisi ise kendilerinin kurumsal olarak DYP'ye katıldığını, Mehmet Ağar'ın da genel başkanlığını kabul ettiğini belirterek şu tezi savundu: "Seçim takviminin zorluğu yok. Yeni isim her iki partiyi de rahatlatır. Birbiriyle çatışmadan, geçmişteki yüklerinden kurtulmuş olarak yeni isimde birleşmenin büyük enerjisiyle buluşacağız." DYP'nin ismini DP olarak ne zaman değiştireceği konusundaki "tereddüt" üzerindeki tartışmalar önceki gece Ağar ile Mumcu'nun buluşmasıyla başladı. Mumcu, Anavatan'ın kurumsal olarak DYP'ye katılmaya hazır olduğunu belirterek, özetle şu önerileri getirdi: "DYP, bizim 2 Haziran'daki büyük kongremiz öncesinde ismini DP veya ANAYOL olarak değiştirsin. Tüzük, programında yapacağı değişiklik iki parti teşkilatının bütünleşmesinin önünü de açsın. Biz de Anavatan kongresiyle size katılalım. İsim değişikliği, iki partiyle bir şekilde yolunu ayırmış olanları buluştursun; hatta merkez soldan da katılımı sağlasın."

AĞAR: ZAMAN AZ
Ağar ise YSK'nın takvimini açıkladığını, seçime çok az zaman kaldığını belirterek şunları söyledi: "Bazı hukuki zorluklarla karşılaşabiliriz. İki partinin de seçime girememe veya propaganda yapamama gibi bir durumu ortaya çıkabilir. O nedenle önceden bir niyet beyanı açıklayalım, isim değişikliğini seçim sonrasına bırakalım." Mumcu ise hukuki bir sorun yaşanmayacağını belirterek bu konudaki ısrarını sürdürdü ve ekledi: "Benim açımdan önerdiğiniz formül çok daha rahat. Çünkü parti yerinde kalıyor; liderliğim devam ediyor. Ancak, ben zor olanı tercih ediyorum; birleşik dönüşmüş çatı formülü bize başarı getirir." Ağar bu işlemlerin hukuki ve siyasi açıdan zaman sorunu çıkarabileceğini belirterek şunları söyledi: "Bu kadar kısa zaman aralığında bunları yapmaya kalkarsak, enerjimizi seçim meydanına değil, kongrelere vermek zorunda kalırız. Önemli olan niyet beyanıdır. Bu kadar basit bir konuda uğraşmanın anlamı yok; ben size de hak veriyorum. Önemli olan başarıdır."

"DEMOKRAT PARTİ..."
Liderler, DYP'nin isim değişikliğinin hukuki olarak sorun çıkarıp çıkarmayacağı, seçim takviminin de buna olanak verip vermediğinin tespiti için görüşmeleri iki partiden 3'er kişinin katıldığı teknik heyete bıraktı. Teknik heyetin dün saat 03.00'e kadar devam eden toplantısında "Anayol" adının geçmişte iki partinin yaptığı Yılmaz-Çiller koalisyon hükümetini çağrıştıracağı üzerinde uzlaşıldı. DYP'nin Demokrat Parti adını almasının uygun olacağı görüşünde birleşildi. Ancak ismin seçimden sonra mı, önce mi değiştirileceği üzerinde anlaşma sağlanamadı. DYP tarafı kongre sonrasında isim değişikliğine gidilmesi halinde bir delegenin dahi itirazı halinde sıkıntı çıkabileceğini de kayda geçirdi.