kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

CHP'li üyeler, Komisyonu terk etti

Yeni Haber
CHP milletvekilleri, Anayasa değişikliği paketinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu toplantısını terk etti.

Komisyon toplantısına 5. maddenin kabul edilmesinden sonra verilen arada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ile AK Parti ve CHP Grup başkanvekilleri bir araya geldi. Yapılan toplantıda, teklifin görüşülme yönetimine ilişkin anlaşma sağlanamadı.

Daha sonra tekrar başlayan Anayasa Komisyonu toplantısında, Anayasa değişikliği teklifinin 6. maddesi üzerindeki görüşmelere geçmeden önce Başkan Kuzu'nun tutumu hakkında söz alan CHP Adana Milletvekili Uğur Aksöz, Kuzu'nun uygulamalarının İçtüzük ihlali olduğunu öne sürdü. Daha sonra, teklifin 6. maddesinin görüşülmesine geçildi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Kuzu'yu, ''anarşist tutumunu sürdürmekle'' suçladı. Kuzu, ''O zaman, soyadım niye kuzu benim'' diye espri yaptı. Kart, Hükümetin, seçim meydanlarında kullanmak için teklifi geçirmek istediğini; komisyon üyelerinin, ''Hükümetin oynadığı tiyatroya figüran yapılmak istendiğini'' ileri sürdü. Kart, teklifin 4. maddesinin görüşmelerinden itibaren, sahte tutanak tutulduğunu iddia etti.

"BU ARADA YUMRUĞU YEDİK''

CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, konuşmasına, Başkan Kuzu'ya, ''Bugün sağlığınızla ilgili bir sorun yaşıyor musunuz?'' diye sorarak başladı. Kuzu, böyle bir sorunun bugün karşılıklı yaşanabileceğini ifade ederek, ''Bana arkadan vuran sizsiniz. Döndüm, arkamda sizi görünce elim aşağı düştü. Ama bu arada yumruğu yedik'' dedi.

Araslı, yumruk atmadığını belirterek, gerginliğin, Kuzu'nun tutumundan kaynaklandığını savundu. Komisyon üyelerinin, teklifin 4 ve 5. maddeleri ile önergelerin okutulduğunu duymadığını öne süren Araslı, 4 ve 5. maddelerin usulüne uygun görüşülmeden 6. maddeye geçilmiş olmasının, yapılanların ''yok sayılması'' için yeterli olduğunu savundu.

Burhan Kuzu'nun, 4 ve 5. maddeleri okuttuğunu, maddeler üzerinde yeni verilmiş önerge olmadığını ifade etmesi üzerine CHP'li üyeler, önergelerin masada olduğunu iddia etti.

NAYLON MÜZAKERE

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, görüşmelere ilişkin tepkisini, ''naylon müzakere'', ''naylon faturadan sonra naylon müzakere çıktı'' diye dile getirdi. CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz da AK Parti milletvekilleri tarafından verilen ve kabul edilen önergenin, İçtüzük'ün 31. maddesine aykırı olduğunu savundu.

Başkan Kuzu'yu, ''fısıldar gibi tutanak düzenletmekle'' suçlayan Topuz, önergelerinin büyük bir kısmını geri çekebileceklerini ifade ettiklerini, ancak yine de bir uzlaşma sağlanamadığı kaydetti. Topuz'un, bu aşamadan sonra komisyon toplantısına katılmayacaklarını ifade etmesinden sonra, CHP'li üyeler, salonu terk etti.

(AA)